‘Hilferufe von drüben’ van West naar Oost en terug

‘Hilferufe von drüben’ was een vereniging opgericht door Claus Peter Clausen en Gerhard Löwenthal, die campagne voerde voor de mensenrechten van DDR-burgers. Als gevolg van de stopzetting van de serie met dezelfde naam als onderdeel van het ZDF-magazine, die hier in 1975 mee startte, werd de vereniging, gevestigd in Lippstadt, opgericht.

De vereniging moest de activiteiten van de stopgezette reeks uitzendingen voortzetten, met andere woorden, schendingen van de mensenrechten door het regime in Oost-Berlijn ophelderen en ook concrete hulp bieden.

Om de West-Duitse bevolking te informeren, werd vanaf 1978 een driemaandelijks tijdschrift met de titel ‘Hilferufe von drüben. Zeitung für die Opfer der kommunistischen Diktatur in der DDR’ gepubliceerd, dat werd uitgegeven door Clausen, een journalist uit Lippstadt. Na het einde van de DDR bleef het tijdschrift verschijnen, soms met onregelmatige tussenpozen. Volgens haar eigen verklaring wilde ze de inadequate verwerking van het onrecht dat in de DDR was gebeurd blootleggen en de slachtoffers van het communisme een stem geven. Het laatste nummer kwam uit in 2009.

De voorzitter was eerst Gerhard Löwenthal en later Claus Peter Clausen. Vanwege het risico van infiltratie werd het opzettelijk vermeden om veel volwaardige leden te accepteren en bleef het beperkt tot een klein aantal fervente democraten.

Naast de eerste voorzitter, Gerhard Löwenthal was Fritz Schenk als vice-voorzitter actief en waren Claus Peter Clausen, Friedrich Mönckmeier en Helmut Kamphausen bestuursleden.

Fritz Schenk werd door Löwenthal naar de redactie van het ZDF-magazine gehaald omdat hij rechtstreeks van binnenuit de DDR-leiding kwam, want vóór zijn vlucht naar het Westen was hij de secretaris van Bruno Leuschner de vice-premier van de DDR.

Claus Peter Clausen nam van daaruit deel aan de hulpoproepen omdat Heinz Vielain, de toenmalige hoofdcorrespondent van Bonn voor ‘Welt am Sonntag’, hem samenbracht met Gerhard Löwenthal en beiden dezelfde politieke overtuigingen deelden.

Geef een reactie