‘Aktion Licht’ – reconstructie van door de Stasi geroofde zaken

Er is weinig bekend over ‘Aktion Licht’. Bij een grootschalige inval in 1962 namen medewerkers van de geheime dienst van de DDR overal in de DDR kunstwerken en kostbaarheden in beslag.

Veel van het bewijsmateriaal is vernietigd. De NDR-serie ‘Museum Detective’ kan nu voor het eerst reconstrueren wat er gebeurt in wat nu Mecklenburg-Vorpommern is.

De Stasi kwam met een hamer, beitel, koevoet naar Putbus op Rügen in januari 1962: Twee mannen braken in het mausoleum van de prinsen in Putbus in. Ze wrikten de marmeren vloer open, groeven een gat en hakten een ijzeren staaf van anderhalve meter in de grond. Ze waren op zoek naar een geheime doorgang en een pot met goud. Ze vonden: niets. De ‘Aktion Licht’ – zoals de Stasi-operatie werd genoemd – mislukte. Maar in andere plaatsen boekte men meer succes.

“Al met al moet men zeggen dat ‘Aktion Licht’ al aanzienlijke successen heeft geboekt voor de staatsveiligheid en de staatsbegroting”, meldde de historicus Henry Leide van de afdeling Rostock van de archiefautoriteit Stasi. “In totaal werd hierdoor ongeveer 4,1 miljoen mark in de staatskas gespoeld. De hele operatie was topgeheim, zelfs binnen het ministerie van Staatsveiligheid . De orders moesten zelfs na uitvoering aan het ministerie worden teruggegeven.”

De operatie was minutieus gepland en vond gelijktijdig plaats in alle districten van de DDR. Het begon met een inval bij alle banken en spaarbanken in het land. Stasi-medewerkers openden elke locker, elke kluis. In totaal 105.130 depots. Waar geen sleutels waren, werden ze open geboord en ingebroken. Kostbaarheden uit naar verluidt verlaten kluisjes werden rigoureus in beslag genomen.

Twee weken later doorzocht de Stasi ook musea, archieven, landhuizen en villa’s. Wat waardevol en verlaten leek, werd weggenomen. “Dit was zelfs volgens DDR-normen crimineel”, zegt Henry Leide. “Er waren geen wetten die het mogelijk zouden hebben gemaakt dat de privé-eigendommen van burgers door staatsorganen zouden worden toegeëigend.”

Historische manuscripten, klokken, sieraden, porselein, meer dan 250 schilderijen en gravures. Vrijwel alles werd kort daarna verkocht aan het Westen. Een paar geroofde voorwerpen gingen naar musea in de DDR. De lijst met overvallen van de Stasi was meer dan 100 pagina’s lang. “Maar belangrijke details ontbraken”, zegt de historicus Michael Busch: “De lijst gaf geen informatie over voormalige eigenaren, over de stad waar het hele ding nu vandaan kwam of iets dergelijks. Het gaf alleen de respectieve naam.”

Voor het Staatsmuseum Schwerin Busch wordt momenteel onderzoek gedaan naar onduidelijke toevoegingen aan het bezit uit de periode na 1945. Zo is er een portret van hertog Karl II van Mecklenburg-Strelitz, gemaakt rond 1794 door de hofschilder Anton Zeller. Een foto met precies deze informatie staat ook op de overvallijst van ‘Aktion Licht’. Kwam de foto zo naar het Schwerin Museum? Michael Busch twijfelt. “Het portret van Carl Ludwig Friedrich von Mecklenburg-Strelitz is waarschijnlijk een van de vele. Zeller heeft verschillende portretten gemaakt, dus het is zeker hetzelfde motief en dezelfde afbeelding, maar mogelijk niet hetzelfde.”

Dubbelzinnige sporen, vernietigde bestanden, vage informatie: bijna 60 jaar na de ‘Aktion Licht’-campagne kunnen veel dingen niet meer worden opgehelderd. Een enorme taak voor museumdetectives.

Geef een reactie