Nationale volkshymne ‘Auferstanden aus Ruinen’ zonder woorden

‘Auferstanden aus Ruinen’ was het volkslied van de Duitse Democratische Republiek. Het werd gecomponeerd door Hanns Eisler, de tekst werd geschreven door de dichter Johannes R. Becher, die later minister van onderwijs werd. Verrassend genoeg werd niet aan de veel invloedrijkere dichter Bertolt Brecht gevraagd of hij de tekst wilde schrijven.

In de tekst spreekt men vijf keer over Duitsland, en wordt een verenigd vaderland genoemd. Na de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961 werd niet alleen het woord Duitsland uit de Oost-Duitse grondwet verwijderd (met het in kracht treden van de grondwetswijziging van 7 oktober 1974), maar werd ook de tekst van het volkslied bij officiële gelegenheden niet meer gezongen omdat de regering van de DDR de Duitse hereniging niet meer nastreefde, en de tekst hierbij dus niet meer in het beeld paste dat de DDR van zichzelf wenste te scheppen.

Overigens mocht na Die Wende eind 1989 het volkslied weer gezongen worden. In januari 1990 werd het verbod op de tekst opgeheven.

Met het einde van de DDR bij de Duitse hereniging in 1990 kwam ook een einde aan het gebruik van ‘Auferstanden aus Ruinen’ als volkslied. Het volkslied van de Bondsrepubliek was en bleef ‘Das Lied der Deutschen’, ondanks verzoeken van de Oost-Duitsers om ‘Auferstanden aus Ruinen’ als Duits volkslied te gebruiken. Die werden door de West-Duitsers afgewezen.

Geef een reactie