Onlinetentoonstelling Schilderij-utopie – ‘Lof voor het communisme’ bij het Berlijnse DDR Museum

Op de herdenking van de val van de Berlijnse Muur realiseert het DDR Museum Berlijn de digitale tentoonstelling ‘Painting Utopia – Lof voor het communisme’ over het gelijknamige monumentale fresco van kunstenaar Ronald Paris op Google Arts & Culture. Deze hing ooit in het Huis van de Statistiek in Oost-Berlijn en is sinds 2010 te zien in het DDR Museum. De online tentoonstelling is vanaf heden gratis beschikbaar in het Duits en Engels.

In 1969/1970 werd door Paris het elf meter lange fresco voor de vergaderzaal van het Huis van de Statistiek gemaakt. De kunstenaar liet zich inspireren door het gelijknamige gedicht van Bertolt Brecht, die het communisme omschreef als ‘het eenvoudige dat moeilijk te maken is’. Dankzij de hoge resolutiebeelden leren de kijkers de utopie en de visioenen van die tijd kennen. De impressies worden aangevuld met korte teksten van de academisch directeur van het DDR-museum, Dr. Stefan Wolle. “Deze unieke getuige van de tijd luidt de overwinning van de arbeidersklasse in en schetst de historische weg ernaartoe. Ronald Paris put uit de beelden van de Middeleeuwen en andere tijdperken. Tegelijkertijd combineert hij zijn inzet voor de communistische utopie met kritiek op het bestaande systeem”, zo vertelt Wolle.

De val van de Berlijnse Muur bezegelde uiteindelijk het falen van het socialisme in de DDR. Nadat het gebouw van het voormalige Huis van de Statistiek in 2008 werd gesloten en vanwege de geplande sloop, heeft het DDR-museum in 2010 het fresco gered en 20.000 euro geïnvesteerd in de restauratie ervan. Sindsdien is het te zien in het DDR-museum.

Foto’s: DDR Museum Berlin

Geef een reactie