Stasi-bestanden komen naar het Federaal Archief

Dertig jaar na de Duitse hereniging wordt de archiefautoriteit van de Stasi opgeheven en opgenomen in het federale archief. Dit voorziet in een pakket wetten die momenteel in de Bondsdag worden besproken. De Stasi-bestanden moeten daarom blijven worden opgeslagen op de regionale locaties in Berlijn, Leipzig, Halle, Rostock, Erfurt en Frankfurt (Oder); er zijn ook filialen van het Stasi-archief zonder bestanden in Chemnitz, Cottbus, Dresden, Gera, Magdeburg, Neubrandenburg, Schwerin en Suhl. Het ambt van de federale commissaris voor de Stasi-documenten, dat momenteel wordt uitgevoerd door Roland Jahn (67), zal worden afgeschaft. In plaats daarvan zal er in de toekomst een federale commissaris zijn die door de Bondsdag wordt gekozen voor de slachtoffers van de SED-dictatuur.

Volgens het wetsontwerp zijn de wijzigingen bedoeld om de veiligheid van de Stasi-bestanden op de lange termijn te waarborgen en om op basis van de Stasi-archiefwet bijzondere toegang tot de bestanden te behouden. Het veiligstellen en openen van de Stasi-dossiers was een centrale eis van de burgerrechtenactivisten van de DDR van 1989/90.

Na de eerste lezing van de wetswijziging afgelopen vrijdag, stond woensdagmiddag een hoorzitting met deskundigen op het programma in de culturele commissie van de Bondsdag.

Een punt dat Tom Sello (63), die verantwoordelijk is voor de omgang met de SED-dictatuur in Berlijn, het erg belangrijk vindt: “Naast de basisopties voor toegang tot de bestanden zijn de gematigde kostenregels meer dan alleen symbolisch, vooral bij Zicht op de slachtoffers van de SED-dictatuur. Ik ga ervan uit dat de momenteel geldende regelgeving voor privédossierinspectie en voor onderzoek en de media gehandhaafd blijft en niet zal worden vernietigd door toekomstige administratieve handel.”

Deze vraag is echter niet in de wet geregeld. Tot dusver is de publicatie van Stasi-documenten bijvoorbeeld gratis. Volgens de kostenregelgeving van het Federaal Archief bedragen de kosten voor het publiceren van een document op een online site 191 euro per jaar. Een woordvoerster van de CDU / CSU-parlementaire fractie zei tegen BILD: “De tarieven van de federale archieven zijn niet van toepassing op de Stasi-bestanden.”

Foto: Persbureau BStU

Geef een reactie