De bouw van de Muur in 1961 blijft een permanente waarschuwing

De bouw van de Muur op 13 augustus 1961 in de DDR werd afgelopen donderdag herdacht tijdens een evenement in Göringen dat door de SPD en CDU samen met de stad Eisenach was geïnitieerd.

De term SED werd donderdag 13 augustus 2020 precies één keer gebruikt in Göringen tijdens het herdenkingsevenement georganiseerd door de SPD, CDU en de stad Eisenach voor de 59e herdenking van de bouw van de Berlijnse Muur. Het parlementslid, Raymond Walk (CDU), noemde de DDR-partij in het kader van haar bevroren tegoeden, waarvan het land momenteel ongeveer 32 miljoen euro ontvangt. Afgesproken is dat drie procent hiervan naar de DDR-grens gaat voor gedenktekens voor slachtoffers. Volgens Walk is dat onvoldoende. De herinnering aan onrecht, de Muur en het totalitaire regime moet volgens hem bewaard blijven en blijvend duidelijk wordengemaakt.

Als herinnering aan de bouw van de Berlijnse Muur gooiden de aanwezigen in Göringen bij de gedenksteen van de Muur bloemen in de Werra ter nagedachtenis aan degenen die tijdens de ontsnapping uit de republiek in en rond de grensrivier zijn omgekomen of gearresteerd.

Foto: Jensen Zlotowicz

Geef een reactie