Bijzondere postzegel voor DDR-kultfiguur

Dit jaar zou Heinz Fülfe, ook bekend als Taddeus Punkt, kindertelevisie-favoriet in de DDR, 100 jaar oud zijn geworden. Naast een tentoonstelling in het Stadtmuseum Pirna krijgt de kunstenaar en poppenspeler nu ook een speciale postzegel.

Fülfe werd geboren als zoon van een militaire muzikant en een huisvrouw. Hij bracht zijn middelbare schooltijd door in Elsterwerda, waar hij ook zijn eerste artistieke opleiding kreeg van Hans Nadler. Heinz Fülfe studeerde in Pirna. Daar vervolgde hij zijn artistieke opleiding bij Horst Lorenz.

Na het voltooien van de school, begon hij een stage als toneelontwerper bij het Staatstheater van Dresden. Fülfe diende later als soldaat in de Tweede Wereldoorlog, waar hij gevangen werd genomen. Na thuiskomst wendde hij zich weer tot het theater en werkte sindsdien als freelance schilder, graficus en poppenspeler. Al in 1946 had hij een gezamenlijke tentoonstelling met Ruth Klatte en Artur Henne.

Begin jaren vijftig kwam Heinz Fülfe samen met Wolfgang Hensel naar het poppentheater als stichtend lid van de Pirnaer Puppenspiele, waar hij volgens zijn opleiding werd gebruikt voor toneelontwerp en voor de representatie van vrouwelijke rollen. Als poppenspeler gebruikte hij figuren van de beeldhouwer Theo Eggink en Bärenfels houtbeeldhouwer Hellmuth Lange. Gedurende deze tijd speelde hij voor het eerst de hond Struppi uit de werkplaats van Elisabeth Grünwaldt en Friedel Kostors, een figuur die later bekend zou worden op DDR-televisie.

Fülfe is sinds het begin van de jaren vijftig in de DDR op televisie verschenen in verschillende kinderprogramma’s, vooral in Unser Sandmännchen, en als kiezer voor figuren als mevrouw Elster. Voor deze programma’s schreef hij ongeveer 900 manuscripten. Gedurende deze jaren verhuisde Fülfe samen met zijn vrouw Ingeburg naar het fort Königstein, waar hij een kleine televisiestudio opzette en zijn programma’s voorbereidde. Heinz Fülfe was ook de vader van de pop van de vlas- en Krümel-poppen, die sinds 1955 op de Duitse televisie werden vertoond.

Heinz Fülfe werd beroemd in de belichaming van de figuur van de Taddeus Punkt, die verscheen met de pop van de hond Struppi in het programma Unser Sandmännchen. Taddeus Punkt was een quick- draw kunstenaar in een witte jas, van wie de meesten een baret droegen. Hij tekende foto’s met zwarte houtskool op wit papier die op een schildersezel was gemonteerd en vertelde educatieve en grappige verhalen voor kinderen. Struppi leende hij zijn stem als buikspreker .

Met de woorden:

‘Goedenavond, kleintjes en ook de groten voor het scherm. Ik ben kunstenaar Tadeus Punkt en ik wil je vandaag een verhaal vertellen. Eigenlijk wil ik ze tekenen – of liever, ik wil ze vertellen … “

Hij werd voor het eerst gezien op 11 juni 1959 als Tadeus Punkt in de avondgroet van Unser Sandmännchen. Met deze figuur was Heinz Fülfe, als tekenaar en verteller onder het mom van een kunstenaar, een van de identificerende figuren van de Oost-Duitse kindertelevisie. Hij vertelde zijn verhalen ongeveer 400 keer met de eerder genoemde hond Struppi en leidde zijn kleine kijkers naar verschillende plaatsen in de DDR.

Fülfe was ook actief als een hoorspel auteur en spreker. Er zijn ook enkele langspeelplaten met verhalen van zijn personages.

Voor zijn prestaties werd Heinz Fülfe in 1961 onderscheiden met de DDR Nationale Prijs. Fülfe werd ereburger van de zuidelijke stad Brandenburg en sinds 1965 ook van de stad Pirna in Saksen.

De bijzondere postzegel is online te koop.

Geef een reactie