Kampeertrip in stijl door Brandenburg met een DDR Trabi

Als de familie Fischer wil kamperen, dan hebben ze alleen een parkeerplaats nodig. En als ze met hun vakantieauto ergens aankomen, zullen nieuwsgierige mensen snel met argusogen naar de auto kijken. Want de familie Fischer is op pad met een speciale Trabant, eentje die een daktent boven de auto heeft. En in deze daktent heeft het hele gezin, het echtpaar Anja en Maik Fischer en hun negenjarige zoontje Florian, voldoende ruimte om direct op het Trabi-dak te overnachten.

Het gezin reist momenteel al zes dagen met hun Trabi plus daktent. “We pruttelen door Saksen en Brandenburg”, zegt Maik Fischer wanneer ze in Eisenhüttenstadt stoppen om insectenwerende middelen in te slaan. Omdat de muggen vakantiegangers die overnachten in een daktent van meer dan dertig jaar oud niet overslaan.

Maik Fischer weet niet eens hoe oud de zeer goed bewaarde daktent is. “We hebben hem vier jaar geleden gekocht”, zegt hij. In zijn club, bij de ‘Noss’ner Trabantfreunde’, heeft hij de aankoop gedaan. “Sinds we deze constructie hebben, kamperen we op het dak van een van onze Trabis.”

Liefhebber Maik Fischer weet precies het bouwjaar van de Trabant 601, waar op het dak de tent gemonteerd is: “Hij is gebouwd in 1983”, legt hij uit, “en dat is niet alleen onze vakantieauto. De Trabi is mijn alledaagse auto.” Zelfs zonder de daktent, die in de herfst wordt verwijderd en vervolgens in de winter wordt opgeborgen, is de Trabi een echte eyecatcher. Omdat bijna alles aan de 37-jarige auto nog origineel is. De verchroomde achterlichtbeugels vallen natuurlijk meteen op. “Oorspronkelijk waren ze er niet, maar ze passen goed bij de knipperende chromen koplampringen”, aldus de liefhebber. De kleine ronde richtingaanwijzers op de voorspatborden werden ook op een bepaald moment, nog steeds in de DDR, achteraf aangebracht, waarschijnlijk uit de Sovjet-Lada. Maar de Trabi heeft dat op de hoedenplank zonder welke het geen echte Trabi zou zijn.

Dat laatste is natuurlijk des te waardevoller als je met de Trabi op een kampeertocht bent zoals de familie Fischer. Omdat de familie niet perse een camping nodig heeft om hun daktent op te zetten, maar een simpele parkeerplaats voldoende is, kan een toiletpapierrolletje goed dienen. Zo brachten de drie vakantiegangers vorige week de nacht door op de parkeerplaats bij buitenzwembad Müllros. Oorspronkelijk wilden ze kamperen aan de Helenesee in Frankfurt, “maar de prijs voor een overnachting daar was voor ons te hoog”, zegt Anja Fischer. Dus gingen ze naar Müllrose, waar de camping vanwege de Corona-crisis gesloten is voor toeristen.

Maar dat was geen probleem met de daktent. “En in de tent is het helemaal niet krap”, verzekert Maik Fischer. “We kunnen er zelfs in staan.” In feite zijn de daktenten 1,92 meter hoog en daardoor hoger dan veel ‘normale’ tenten. Het ligoppervlak is ruim 2 meter lang en iets meer dan 1,40 meter breed. Genoeg ruimte voor twee volwassenen en een kind. De daktenten voor Trabant en andere auto’s in de DDR zijn vervaardigd door een particulier bedrijf in Limbach-Oberfrohna. De eigenaar Gerhard Müller had ze zelf ontworpen. Autobezitters moesten ongeveer drie jaar wachten op een daktent, die voor het laatst 1.610 DDR-mark kostte. Een voormalige medewerker, een zadelmaker, vervaardigt dergelijke daktenten nog steeds met de hand.

Maik Fischer rijdt het liefst met de Trabi naar de Trabi-meetings die elk jaar plaatsvinden. En daar ontmoet hij ook andere liefhebbers van deze daktenten.

Foto: Nossner Trabantfreunde

Geef een reactie