Replica Checkpoint Charlie laat originele oude grensovergang vergeten

Tijdens de scheiding door de Berlijnse Muur is Checkpoint Charlie de bekendste controlepost tussen Oost- en West-Berlijn. Na de val van de muur in 1989 is het checkpoint niet langer nodig en vandaag in 1990 wordt de grensovergang gesloopt.

Na de Tweede Wereldoorlog wordt Berlijn in 4 zones verdeeld. Er komt een Russische zone (DDR/Oost-Berlijn) en een Amerikaanse, Franse en Britse zone (BRD/West-Berlijn). Tussen de DDR en de BRD loopt een zwaarbewaakte grens en West-Berlijn wordt van 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 van Oost-Berlijn gescheiden door de Berlijnse Muur. Vanaf dat moment mogen alleen buitenlanders een beperkt aantal grensposten tussen oost en west passeren. Uitgezonderd mensen uit West-Berlijn, West-Duitsland en leden van de geallieerde landen.

De Amerikanen gebruiken 3 controleposten, Checkpoint Alpha, Checkpoint Bravo en in het zuidelijke gedeelte van de Friedrichstraße, bij de Zimmerstraße, bevindt zich Checkpoint Charlie. Omdat Checkpoint Charlie de snelste doorgang biedt naar het Oost-Duitse centrum wordt deze grensovergang het bekendst. Het wordt tevens een symbool voor de Koude Oorlog en is nog steeds in menig spionagefilm en thriller te zien.

Na de Duitse hereniging in 1989 herinnert Checkpoint Charlie aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis en de grensovergang in de Friedrichstraße wordt afgebroken. Jarenlang herinnert niets meer aan de controlepost, tot er in 2000 op veler verzoek een exacte kopie van het wachthuisje geplaatst wordt, inclusief een gedenkteken. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristentrekker in Berlijn. Het nabij gelegen Haus am Checkpoint Charlie biedt daarnaast veel achtergrondinformatie over de vele ontsnappingspogingen tussen Oost naar West.

Toch speelt het Stadsbestuur van Berlijn met het idee om de omgeving ingrijpend op de schop te gooien. Vorig jaar presenteerde de stad een eerste ontwerp voor de voormalige grensovergang tussen West- en Oost-Berlijn aan de Friedrichstraße. Volgens het plan komt er een museum gewijd aan de Koude Oorlog en worden er sociale huurwoningen gebouwd. De inwoners van Berlijn mogen hun mening geven en meepraten over de plannen.

Overigens is het originele grenshuis van Checkpoint Charlie nog steeds te bezoeken. De originele grensoverganspost is nog te bezoeken in het AlliiertenMuseum. Dit museum aan de stadsrand van Berlijn verschaft meer informatie over de rol van de westelijke geallieerden in Duitsland tussen 1945 en 1994.

Geef een reactie