Lenin-standbeeld in Gelsenkirchen?

De Marxistisch-Leninistische Partij van Duitsland (MLPD) wil op 20 juni aanstaande een Lenin-standbeeld in Gelsenkirchen inhuldigen voor haar partijhoofdkwartier. De vestiging op privéterrein kan niet wettelijk worden voorkomen. De Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur ondersteunt echter het initiatief van de stad Gelsenkirchen om op basis van het monument een kritisch onderzoek naar het communisme en zijn misdaden te initiëren.

De algemeen directeur van de federale stichting voor renovatie, Anna Kaminsky, zegt: “Lenin verheerlijken als een van de grondleggers van de rode terreur en het Sovjetkamp vandaag met een monument getuigt niet alleen van historische domheid, maar is ook een aanfluiting van de miljoenen slachtoffers van het communistische systeem.”

De Federale Stichting volgt een oproep van het Gelsenkirchen Instituut voor stadsgeschiedenis en stelt haar tentoonstelling ‘Communisme in haar tijd’, de laatste tien jaar van het door haar uitgegeven ‘Jaarboek voor historisch communismeonderzoek’ en tal van andere delen over de geschiedenis van het communisme ter beschikking voor educatief werk ter plaatse.

De website www.kommunismusgeschichte.de biedt meer informatie over de discussie over het communisme en het jaarboek voor historisch communismeonderzoek.

Foto: Harald Schmitt

Geef een reactie