Speelgoed duidt Berlijnse tweedeling

Voor de tijdsgeest was het 1983: Fanatici die in de jaren tachtig graag met LEGO speelden maakten er vele jaren later de tweedeling van Berlijn mee na.

De Berlijnse Muur, Plattenbau, wachttorens en zelfs een tunnel onder de grens, is voor enkele LEGO-verzamelaars een uitdaging geweest te realiseren. Op diverse internetfora doen foto’s .

Toch zijn er ook door LEGO zelf dozen uitgebracht van Berlijn, zoals nummer 21027, waarmee de skyline van Berlijn nagebouwd kan worden. Dit pakket bevat drie delen, waaronder typische graffiti-versieringen van de Muur. De uitbouw van het pakket geeft een 23 centimeter hoog beeld met 25 centimeter lengte van de Berlijnse skyline. De diepte valt ietwat tegen, die is slechts vijf centimeter.

Van een ander merk, maar dezelfde insteek, is COBI. Deze firma heeft onder de ‘youngtimer’ collectie, nummer 2557, een Oost-Duitse Trabant op de markt gebracht. In deze doos zitten ook een beeld ‘Sie verlassen jetzt West-Berlin’, een wachttoren en een stukje Muur. Dit artikel is nog te verkrijgen.

Zelf ook een mooie creatie over het voormalige Oostblok? Neem contact op met de redactie.

Geef een reactie