DDR Museum is op zoek naar tuinkabouters

Het DDR-museum is een van de meest bezochte musea in Berlijn. En overblijfselen uit de oudheid worden constant gezocht voor de tentoonstelling. Misschien kan jij helpen! Er wordt momenteel gezocht naar een beroemde puntdopdrager kabouter van Gräfenroda.

Op de Leipziger Messe van 1884 presenteerde een terracottafabrikant uit Gräfenroda een nieuw product: de tuinkabouter voor iedereen. De kleine beeldjes die in de tijd van de barok alleen de tuinen van de rijken hadden gesierd, werden door August Heissner en Philipp Griebel voor het eerst in grote aantallen gemaakt. Hun fabriek aan de rand van het Thüringer Woud staat sindsdien bekend als de ‘wieg van de tuinkabouters’. De mannetjes met hun witte baarden en rode puntmutsen worden hier inmiddels al in de vierde generatie geproduceerd.

Met de zoveelste nationalisering van het bedrijfsleven in 1972 werd het bedrijf onteigend en omgedoopt in VEB Terrakotta. De Griebels mochten hun eigen fabriekje nauwelijks nog betreden; ze werden elders bij een volkseigen kabouterbakkerij te werk gesteld en terloops uit hun woning gepest omdat men familie in het Westen had.

Na de Duitse vereniging in 1990 duurde het uiteindelijk nog drie jaar voordat de familie tegen hoge juridische kosten haar oude eigendom terugkreeg.

Momenteel werkt men met een wisselende bemanning van vijf tot zeven mannen en vrouwen en produceert Griebel per dag circa honderd kabouters. Klassieke modellen, met kruiwagentje, lantaarn, pijp of wandelstok. Een beetje kabouter is ongeveer 63 centimeter hoog en kost al gauw vijftig euro.

Het DDR Museum zoekt naast de kabouters uit de DDR-tijd nog meer zaken uit het verleden. Online staat een ‘verlanglijstje’.

Geef een reactie