Is Bärbel Ludley vermoord door de Stasi?

De 23-jarige Bärbel Ludley uit Riesa stierf in 1978 bij een mysterieus auto-ongeluk. Haar zus gelooft niet dat het een toevallig gebeurd ongeval is.

Het is 10 december 1978 als de 23-jarige Bärbel Ludley sterft in Hannover – slechts één jaar nadat de DDR de jonge vrouw uit Riesa uit de gavgenis naar West-Duitsland had laten gaan. Die zondag wijkt de auto van haar vriendin uit voor een onverklaarbare oorzaak in een rechte lijn en rijdt rechtstreeks tegen tegenliggers. Een tweede voertuig kan er niet omheen en raakt haar tegen de zijkant van de auto. Bärbel die op de passagiersstoel zit, heeft geen enkele kans. Ze is meteen dood en haar vriend Bernd Finke sterft ook twee uur later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Bärbel’s zus Monika Baumann was toen twintig jaar oud. “Zelfs toen al dachten we sterk dat de Stasi misschien een hand had gehad bij dit ongeluk”, zegt ze vandaag de dag. Omdat Bärbel Ludley niet zomaar iemand is. Ze is een van de DDR-vijanden van de staat – omdat ze zelfs na haar vrijlating aan de Bondsrepubliek niet rustig bleef en kritiek bleef uitoefenen op de staat in de westerse media.

Twee jaar eerder was ze het doelwit van de Stasi. Bärbel Ludley was destijds een jonge slimme vrouw, kwam uit een arbeidersgezin en woonde met haar ouders en drie jongere broers en zussen op de Wilhelm-Pieck-Strasse in Riesa. De grote zus viel op in de familie. Bärbel studeerde aan de Universiteit van Onderwijs in Halle en wilde lerares worden. En ze was al vanaf haar vroege jeugd betrokken bij de FDJ. “Bärbel was buitengewoon intelligent, ongelooflijk trots en had een groot rechtvaardigheidsgevoel”, herinnert Monika Baumann zich. Toen zij wegens indigestie in de polikliniek van het bedrijf in Gröba Dr. Karl-Heinz Nitschke leren kennen, veranderde ze agressief in een tegenstander van het regime. Nitschke was de initiatiefnemer van de ‘Riesa-petitie om volledige mensenrechten te bereiken.’ Het werd ondertekend door 79 mensen die samen vochten om de DDR te verlaten.

Hoewel de jonge Bärbel niet aan de petitie zelf deelneemt, helpt ze wel om handtekeningen te verzamelen en folders te verspreiden die kritisch zijn over het regime. Bovendien reageerde ze kritisch na de arrestatie van Nitschke en informeerde ze de westerse media over de gebeurtenissen in Riesa. Haar bemoeienis zorgen ervoor dat ze tien jaar in de gevangenisstraf krijgt opgelegd.

“Er stond een Stasi-auto voor ons appartementengebouw die Bärbel achtervolgde zodra ze het huis verliet. Om te provoceren liep ze soms alleen maar rond het blok om de Stasi het moeilijk te maken. Toen kwam ze terug in het appartement ”, herinnert Monika Baumann zich.

Op 28 september slaat de Staatsveiligheid eindelijk toe en arresteert Bärbel Ludley op de universiteitscampus in Halle. Het toenmalige hoofd van de Riesa-districtsdienst, Manfred Maier, ondertekende de beslissing. Ze wordt naar het detentiecentrum in Dresden gebracht en moet eindeloze ondervragingen ondergaan.

De geplande onderhandeling vindt niet plaats. Blijkbaar werd ze, dankzij een overeenkomst tussen de DDR en de Bondsrepubliek, vrijgelaten in een ‘pakket’ met Karl-Heinz Nitschke tegen een DDR-spion die gevangen zat in de BRD. Dit wordt ondersteund door het feit dat Stasi-minister Erich Mielke persoonlijk de vrijlating onderschrijft met zijn handtekening. Na bijna een jaar in hechtenis mag Bärbel Ludley naar West-Berlijn vertrekken. Brutaal als ze is, laat ze een verborgen bericht achter in haar cel. Op een stuk karton in een pakje sigaretten schrijft ze: ‘Groeten aan iedereen die volgt! Bärbel Ludley.’

De jonge vrouw, die familieleden heeft in Braunschweig, vestigt zich uiteindelijk in Hannover en blijft vechten tegen onrecht in de DDR. Ze neemt deel aan persconferenties van de Gesellschaft für Menschenrechte, beantwoordt vragen van journalisten en is zelfs te gast in het ZDF-programma ‘Hilferufe von drüben.’

“Dat is haar fataal geweest”, vermoedt Monika Baumann, die nog steeds niet kan geloven dat de auto tegen een tegemoetkomende auto aan de verkeerde weghelft is geraakt. Het feit is: het zou niet het enige geval zijn waarin de lange arm van de staatsveiligheid zich naar het westen uitstrekt. Nationale voetballer Lutz Eigendorf, die de DDR ontvluchtte, stierf ook in een mysterieus verkeersongeval in 1983, waarbij er bewijs was dat de Stasi de atleet met behulp van een spiegel had verblind waardoor hij een boom raakte. Dit wordt onder andere aangegeven door de notitie ‘verblitzen’, die werd ontdekt in zijn Stasi-bestand na de val van de Muur. Destijds liet Eigendorf – net als Bärbel Ludley later – geen enkele manier na om de DDR te beschrijven als een onrechtstaat in de media.

Slechts een paar maanden eerder had de vastberaden jonge vrouw in het ZDF-programma ‘Hilferufe von drüben’ met moderator Gerhard Löwenthal opgeroepen tot dringende hervormingen in de DDR. Bovendien had ze duidelijk beschreven hoe mensen worden onderdrukt en lastiggevallen in hun thuisland.

Was het allemaal genoeg om de auto van de jonge vrouw te manipuleren en zo het ‘probleem’ op te lossen?

Tot nu toe is er geen bewijs gevonden voor een bevel tot moord in de dossiers van Bärbel Ludley. Maar het is ook duidelijk dat dergelijke bestanden mogelijk behoorden tot de bestanden die zijn vernietigd in de laatste uren van de geheime dienst.

En zelfs de ongevallenrapporten van de politie in Hannover kunnen niet langer informatie worden verstrekt. Ze werden 15 jaar na het ongeval vernietigd, zei een woordvoerster van de politie in Hannover toen een journalist hierna vroeg. “Het is deze onzekerheid,” zegt Monika Baumann, “die je zelfs na veertig jaar niet met rust laten.”

Geef een reactie