De kinderen van Station 19: Op zoek naar de slachtoffers van een voogdijpsychiatrie

Op veel plaatsen in de DDR woonden duizenden geesteszieken en geestelijk gehandicapten onder onmenselijke omstandigheden in zogenoemde ‘bewaarplaatsen voor psychiatrische patiënten.’ In 1990 leerde de auteur van Deutschlandkultur, Marie Von Kuck, de kinderafdeling in Altscherbitz kennen als assistent. Op zoek naar de kinderen van die tijd kwam ze een muur van stilte tegen.

De psychiatrie in Leipzig staat sinds het begin van de jaren zeventig bekend om zijn sociaal-therapeutische werkwijzen en geniet ook internationale erkenning. Maar de meeste psychiatrische patiënten leefden in zogenaamde ‘bewaarplaatsen.’ De omstandigheden werden gekenmerkt door tekorten aan eten en middelen en een rampzalig beleid.

Deze huizen werden begin jaren negentig gesloten. Altscherbitz ontsloeg bijna 600 patiënten. De meesten van hen hadden het grootste deel van hun leven hier doorgebracht. Wie waren deze mensen? En wat is er met hen gebeurd?

Uiteenzetting uitzending

Geef een reactie