Gevangenispastor rapporteerde 30 jaar aan de Stasi

Hij was de enige fulltime gevangenispastor in de DDR: Eckart Giebeler spioneerde ook van 1959 tot 1989 voor de Stasi. Marianne Subklew-Jeutner schreef een boek over hem.

Hij had een vertrouweling moeten zijn. Iemand die je in moeilijke situaties heel persoonlijke dingen kunt vertellen. Een van wie de gesprekspartners konden verwachten dat ze zwijgen over de inhoud van de gesprekken. In plaats daarvan rapporteert de gevangenispastor ijverig aan de Stasi, gebruik makend van het vertrouwen dat de gevangenen in hem hebben. Bijvoorbeeld, de informele werknemer (IM) ‘Roland’ schreef een spionageverslag in juni 1989, waarin werd gezegd dat de ouders, broers en zussen van een bepaalde gevangene ‘op het randje van de misdaad woonden’, de gedetineerde zelf ‘vaak speelde met zijn geslachtsdelen’ en jeuk en nervositeit voelde. De pastor weet hoe hij moet rapporteren over een andere gevangene die hij wilde trouwen, maar een vrouw was die ‘soms lesbische ambities had’. Elders meldt de predikant aan de Stasi dat een genoemde gevangene ‘een inzichtelijke indruk maakt’ – maar voegt eraan toe dat dit ook had kunnen worden gespeeld.

De theoloog en politicoloog Marianne Subklew-Jeutner heeft nu zorgvuldig het ongelooflijke verhaal van Eckart Giebeler, de enige fulltime gevangenispastor in de DDR, onderzocht en opgeschreven. In haar boek ‘Schattenspiel’ geeft ze een panorama weer van fraude en waarschijnlijk zelfbedrog door de geestelijken uit Brandenburg an der Havel, die van 1959 tot 1989 uit verschillende DDR-gevangenissen spioneerde voor de Stasi. Een focus van zijn werk was in de gevangenis Brandenburg-Görden. Hij bespioneert ook parochiecollega’s die meestal buiten de gevangenismuren handelden en ze verdeelden in ‘progressief’ en ‘reactionair’ ten opzichte van de Stasi. Giebeler is niet bang van het ministerie voor Staatsveiligheid (MfS) om de huwelijken van zijn professionele collega’s zelf te evalueren. Hij rapporteert aan de geheime dienst hoe andere pastors denken over de oppositie van Solidarnosc in Polen of het schoolvak ‘socialistische militaire opvoeding.’

Subklew-Jeutner kon Stasi-documenten gebruiken voor haar onderzoek. Na het einde van de DDR kon slechts één van de 15 rapportbestanden gevonden worden die waarschijnlijk ooit bestonden. Het geeft informatie over de vergaderingen van de pastor met haar leiderschapsofficier uit juni 1989. De laatste gedocumenteerde ontmoeting met Giebeler aka IM ‘Roland’ vond plaats op 23 november 1989 – twee weken na de val van de Berlijnse muur. 30 jaar eerder, op 29 mei 1959: ‘Eckart Giebeler verbond zich ertoe om met de MfS samen te werken in zijn studie in de gevangenis van Brandenburg door handdruk’, schrijft Subklew-Jeutner.

Het boek is online verkrijgbaar.

Geef een reactie