De Duits-Duitse grens deel 1

Ruim 30 jaar na het einde van de DDR kan de loop van de voormalige binnen-Duitse grens alleen worden geraden – met de paar overblijfselen van de muur en prikkeldraad. Hun verdwijning getuigt dat de eenheid extern wordt volbracht. Maar hoe zit het met de geest en het hart van mensen? In een serie vertellen enkele inwoners van het toenmalige Sperrgebiet hun verhaal.

Welke ervaringen hebben die mensen gehad die direct langs de 1378 km lange kloof woonden die ooit door Duitsland liep? Er zijn nog enkele sporen.

De DDR was beter, zeggen sommige mensen soms, maar anderen geloven dat niet. Neele is 14, op weg naar huis van school, en nu schudt ze haar hoofd. “Alles klinkt behoorlijk slecht, niet?”

Schlagsdorf is een oud dorp met 1100 inwoners, “eigenlijk heel schattig”, zegt Neele. Lübeck is dichtbij, het is slechts 25 kilometer, maar toen de DDR nog bestond, lag Schlagsdorf net aan de oostkant van de grens. Het hek, de torens, het prikkeldraad stonden vlak achter het dorp, aan het meer van Mechower, en de ouderen kennen nog steeds het hele verhaal. Hans Hadeler, bijvoorbeeld, 84, “de tweede oudste Schlagsdorfer,” zegt hij trots. Geruit jasje, Prins Heinrich hoed gemaakt van koord, dus hij fietst langzaam door de stad.

In het begin leek het hem, alles was nog steeds leuk; terug toen de muur niet bestond en de grens nog steeds een hek was met een strook zorgvuldig geharkt zand. “Ik ging terug met mijn kameraad naar Ratzeburg”, zegt hij, en toen lachten ze om de grenswachters die op zoek waren naar indringers uit het westen.

Maar toen werd het heel ernstig, mensen stierven in het niemandsland en Schlagsdorf lag in het Sperrgebiet omdat de grens zo dichtbij was. Al diegenen “die niet trouw aan de DDR waren”, zoals Hadeler het noemt, moesten het Sperrgebiet verlaten. Zes mensen uit Schlagsdorf werden geraakt, natuurlijk kende Hadeler ze allemaal. Johannes bijvoorbeeld, “op 1 mei haalde hij de vlag naar beneden, hij kwam naar Pommeren”.

Iedereen die naar het Sperrgebiet wilde gaan, in de strook van vijf kilometer langs de grens, had een pas nodig. Hadeler vond dat niet erg. “Hier was het stil.” Pas toen ze hun grote festival één keer per jaar vierden met hun pluimveeclub en zelfs de vriendelijke pluimveehouders uit Saksen uitnodigden, vond hij het dom. De kamer was altijd half leeg. Niemand mocht binnen. “We konden alleen feestjes klein vieren in Schlagsdorf.”

Neele wil graag vaker Schlagsdorf verlaten. “Als we uitgaan, is het meestal in het westen,” zegt ze. “Ratzeburg, Lübeck, Mölln.” Helaas rijdt de bus zelden. Dat is het probleem. “Maar als we 16 of 18 zijn, gaan we allemaal het dorp uit”, zegt ze. Hans Hadeler, geboren op 1 januari 1931, bracht zijn hele leven door in Schlagsdorf. Hij wilde nooit weg.

Neele wil naar Berlijn. Ze wil ‘iets met muziek of theater’ leren, en misschien zelfs nog verder. De wereld, zegt Neele, staat eindelijk open voor haar.

Geef een reactie