Atze en Mosaik eerste striphelden in de DDR

De term ‘strip’ werd in de DDR als té westers beschouwd en was daarom onbetwistbaar. Dit leidde tot het idee in de DDR om iets eigen te maken in de traditie van Wilhelm Busch en Heinrich Zille dat zou kunnen worden gebruikt om het afval uit het Westen tegen te gaan.

Halverwege de jaren vijftig kreeg de cartoonist Hannes Hegen van de uitgeverij Neues Leben de opdracht om fotoverhalen te ontwerpen, die echter indien mogelijk niet als strips herkenbaar zouden moeten zijn. In 1955 waren ‘Atze’ en ‘Mosaik’ de eerste stripboeken in de DDR. ‘Mosaik’, waarin Hegen’s beeldverhalen over de Kobolds Dig, Dag en Digedag gelezen kon worden, werd het boegbeeld van de strip van de DDR. De Abrafaxe, gemaakt door Lothar Dräger en Lona Rietschel, erfden de Digedags in het tijdschrift ‘Mosaik’ uit 1975. Zoals alle media in de DDR waren de strips niet vrij van propaganda-instrumentalisatie.

Online is er een archief van allerlei stripverhalen die in de DDR zijn verschenen

Geef een reactie