Handige app laat Berlijn zien voor de val van de Muur

‘MauAR’ brengt de DDR virtueel weer tot leven. Als de gebruikers bijvoorbeeld in de buurt van de voormalige loop van de muur zijn, laat de app zien hoe de antifascistische beschermende muur er destijds uitzag.

De weg naar de Brandenburger Tor is geblokkeerd. ‘Let op! Je verlaat nu West-Berlijn’, waarschuwt een teken. Gelukkig alleen als je naar je iPhone kijkt. Met de ‘MauAR’-app wordt de smartphone een tijdvenster in het verleden: een virtuele Berlijnse muur blokkeert het uitzicht op het voormalige Oost-Berlijn. Het is verbazingwekkend hoe echt het eruit ziet. Auto’s passeren voorbij en de mensen aan de overkant die naar Pariser Platz slenteren, verdwijnen op het scherm achter de muur. Deze reis door de tijd wordt mogelijk gemaakt met behulp van de nieuwste technologie: Augmented Reality en GPS-lokalisatie betekent dat de Berlijnse muur weer op zijn oorspronkelijke locaties verschijnt.

Het app-idee voor ‘MauAR’ is ontwikkeld door Peter Kolski en Sebastian Strauß uit Berlijn. Ze maakten zelfs indruk op Apple-baas Tim Cook. Tijdens zijn bezoek aan Berlijn ontmoette hij Peter Kolski op de muurstrip voor de Brandenburger Tor. Cook nam bijna een uur de tijd om het project in detail uitgelegd te krijgen. Kolski liet hem het idee achter ‘MauAR’ zien. Cook was onder de indruk van de realisatie van het project. In een interview beschreef hij het Berlijnse team als een pionier op het gebied van augmented reality.

Kolski liet de Apple-baas bij de Brandenburger Tor zien hoe moderne technologie de geschiedenis van de Muur begrijpelijk maakt. Vanuit alle perspectieven kun je via je smartphone naar de Muur kijken, van decennium naar decennium springen en kijken hoe een prikkeldraad in een hoge betonnen muur verandert. Historische video’s, foto’s en geluidsopnamen die op de bijbehorende locatie in de lucht zweven, laten zien hoe het destijds was in het verdeelde Berlijn. Strauss zegt: “De gedeelde ervaring moet mensen samenbrengen.”

Binnenkort is het zelfs mogelijk om op de virtuele muur te schilderen.
Het was een nieuwe manier om uit het verleden te leren, twitterde Apple-baas, die een grote fan is van augmented reality. Het feit dat de CEO van Apple zo sterk in hun idee gelooft, motiveert hen enorm. “Dat geeft ons veel kracht”, zegt Kolski. Het bijzondere van dit project is dat er geen financieel sterk bureau achter zit, maar twee uitvinders die de app met veel inzet en passie in hun vrije tijd hebben ontwikkeld. “Het is een zaak die ons nauw aan het hart ligt, vooral voor Kolski. Hij had het idee een jaar geleden tijdens de hackathon ‘Coding Da Vinci’, een wedstrijd waarin programmeren en muzen samenkwamen”, zo vertellen de heren.

Het geeft een speciale indruk, wanneer je de app probeert: Het is een donker gevoel om voor de meterhoge muur en zijn uitkijktorens te staan. Het wordt nog beklemmend wanneer je de dodenstrook bereikt – omgeven door muren, prikkeldraad en soldaten. “Het gaat om deze meeslepende ervaring”, zegt Strauß. “Je moet echt een idee krijgen van wat het betekent als een stad wordt gescheiden door een muur.”

De MauAR-app mist nog steeds een soort stadstour, maar geen andere app maakt de verdeelde stad zo visueel tastbaar als deze. Augmented Reality biedt de mogelijkheid om geschiedenis daadwerkelijk te ervaren. Dit is niet alleen spannend voor toeristen, maar ook voor alle Berlijners die na 1989 zijn geboren, hopen de makers. Kolski zegt: “Je neemt de mobiele telefoon naar beneden en de muur blijft in je geheugen.” Cook vroeg om het resultaat direct aan de Brandenburger Tor te laten zien. Zijn commentaar was: “Met dank aan Peter Kolski en het mauAR-team voor het tot leven brengen van de geschiedenis van de Berlijnse muur via augmented reality – een nieuwe manier van leren van het verleden.”

Geef een reactie