Monument van dankbaarheid aan het Rode Leger in Polen wordt afgebroken

Het monument van dankbaarheid aan het Rode Leger in de Poolse stad Leszno zal vanaf eind deze week niet meer bestaan. De afbraak is gestart. In plaats daarvan wil het gemeentebestuur een steen plaatsen ter ere van de 100ste verjaardag van de terugkeer van de stad Leszno naar de grenzen van de Republiek Polen.

Om het monument te slopen in overeenstemming met de zogenoemde ‘Decommunisatiewet’ werd toestemming verleend door de regering.

Alle delen van het monument zullen worden ondergebracht in een magazijn. Op de plaats van het vernietigde monument, stelde de burgemeester van Leszno voor om een steen te leggen op de 100ste verjaardag van de terugkeer van de stad Leszno naar de grenzen van de Republiek Polen. De uiteindelijke beslissing moet nu worden genomen door de afgevaardigden van de stad.

Het Sovjet-monument werd direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het heeft twee panelen met inscripties in het Pools en Russisch: “Eeuwige glorie voor de helden die stierven in de strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid van de Sovjetunie en Polen.”

De overblijfselen van Sovjet soldaten die stierven in veldslagen nabij de stad werden begraven bij het monument. Inmiddels zijn hun lichamen opgegraven werden ze herbegraven op een begraafplaats in de stad Rawicz.

Geef een reactie