DDR Radio DT64 klonk bijna hetzelfde dan radio in het Westen

Bijna 30 jaar voorzag het radiostation DT64 de jeugd van de DDR van popmuziek – zowel uit het oosten als het westen. De muziekjournalist Olaf Leitner vertelt hoe luisteraars werden misleid en hoe de muziek destijds klonk.

In de jaren zestig vroeg Walter Ulbricht of het ècht nodig was om al het vuil uit het Westen te kopiëren, maar vooral met betrekking tot de ‘eentonigheid in de muziek. Hierop’ was het antwoord van de jeugd heel duidelijk: Ja. Een belangrijk instituut om aan deze behoefte via muziek te voldoen was het jeugdstation DT64, opgericht op een Duitse bijeenkomst voor jongeren in 1964, vandaar de naam. De zender bleef tot na de Wende actief en fuseerde vervolgens met de MDR-zender Sputnik.

Waarom is DT64 zo succesvol geworden? “Omdat ze iets hebben afgeleverd dat voorheen niet beschikbaar was op de Oost-Duitse radio, namelijk populaire muziek”, zegt muziekjournalist Olaf Leitner. ‘En er waren zeker binnenlandse successen. Er waren daar net zoveel goede muzikanten als in de BRD. Op de zender werd gekozen de klant ietwat Westers te laten zijn. En er kwamen fantastische dingen uit voort”, aldus de journalist.

Maar in eerste instantie was DT64 een zender die door het partijbestuur van bovenaf werd geleid. “Er was muziek uit het Westen te horen, maar inwoners van de DDR konden diverse nummers niet kopen. Programmamakers van DT64 namen Westerse muziek op via RIAS Berlin en zonder de titels vervolgens op hun eigen zender uit, zegt Leitner.

Politiek speelde een indirecte rol, maar werd later in het programma gebracht door progressieve bands die durfden te bekritiseren. Onderwerpen zoals vlucht uit de DDR werden later ook aan de orde gesteld.

De popmuziek van de DDR was vergelijkbaar qua geluid dan die in het Westen, en er was ook een soort ‘Neue Deutsche Welle’ met punkinvloeden. “De nummers waren van goede kwaliteit op alle gebieden”, zegt Leitner. Er waren zelfs uitzonderlijk goede talenten te horen.

Geef een reactie