Heeft Honeckers Plattenbau monumentenbescherming nodig?

Het uitzicht is geweldig, Het zicht is uitstekend. Met de hoge gebouwen aan de Leipziger Strasse sloot Oost-Berlijn zich tijdens de Berlijnse muur af van Kreuzberg. Nu wil de wijk Mitte het ‘stedelijke karakter van het gebied’ beschermen met een decreet. Dit betekent: Monumentenbescherming voor de geprefabriceerde hoofdstraat van Honecker.

“Voor de eigenaars heeft de geplande verordening in principe dezelfde gevolgen als de bescherming van monumenten. Ze moeten de huizen houden, niets toevoegen of iets ertussenin zetten ‘, zegt Ephraim Gothe van de Baustadtrat. “De gevels zijn ook stijlbepalend, dus balkons mogen geeb glazen afscheiding krijgen.”

Gothe: “Na de Karl-Marx-Allee was de Leipziger Strasse de tweede representatieve doorgang die met veel creatieve wil werd gecreëerd. De hoge gebouwen aan de ene kant en de langwerpige aan de andere kant waren een motief uit de jaren 1920. ”

Stephan (58) en Hajo (61) wonen op de 12e verdieping in een voormalige Plattenbau. De twee ex-Kreuzbergers kochten hun 100 m² in 2001, betaalden 331.500 D-Marks – vandaag kostten vergelijkbare appartementen een half miljoen euro! “Ik kwam binnen en zei: Waar moet ik tekenen?”, zegt Stephan. Het echtpaar kijkt uit het raam van de woonkamer naar de Reichstag-koepel, Sony Center, gasometer in Schöneberg, zelfs windturbines achter de stadsgrenzen.

De meeste wolkenkrabbers zijn nu in particulier bezit, de twee buitenste behoren tot de gemeentelijke WBM. Karola (46) en haar partner betalen ongeveer 500 euro per maand voor 47 m². Ze heeft nog steeds een heel oud contract. “Treinen, bussen, winkels, alles binnen handbereik”, zegt ze. Ze gebruiken hun balkon echter zelden vanwege het verkeerslawaai.

In het DDR-tijdperk woonden hier veel loyalisten en academici. “De Stasi had een luistersysteem in onze kelder geïnstalleerd”, zegt nieuwe bewoner Stephan. De dochter van Honecker zou ook in de buurt hebben gewoond.

Veel werd gerenoveerd na de val van de Berlijnse Muur – niet alleen ten goede. “We hebben goede hoop dat het oude beeld ook aan de oostkant van de straat kan worden hersteld”, zegt Gothe. Een deel van het langwerpige gebouw heeft grote veranderingen ondergaan met thermische isolatie. “Geen mooi gezicht meer”, zo besluit Gothe.

Geef een reactie