Kogelstoter Astrid Kumbernuss: ‘Voor mij was de DDR perfect!’

Kogelstoter Astrid Kumbernuss van SC Neubrandenburg behaalde talloze successen in haar carrière, was Olympisch kampioen en driemaal wereldkampioen. Vandaag viert ze haar 50e verjaardag.

Ze is de meest succesvolle atleet van SC Neubrandenburg. Astrid Kumbernuss, onder haar coach Dieter Kollark, was driemaal wereldkampioen in kogelstoten, won goud op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta en zette vervolgens een ongelooflijke reeks op: ze won 53 kogelstoten wedstrijden op rij. In 1997 werd ze samen met wielrenner Jan Ullrich uitgeroepen tot Duitser van het jaar. Na haar carrière bleef ze loyaal aan de SCN, waar ze in verschillende functies werkt. Astrid Kumbernuss viert vandaag haar 50e verjaardag.

“Kogelstoten heeft natuurlijk mijn leven gevormd. Ik begon als een allrounder en ging toen discuswerpen. Omdat de concurrentie in de DDR toen zo groot was, zei mijn trainer: laten we proberen kogelstoten”, zo vertelt Astrid Kumbernuss.

Astrid had al vroeg enkele successen: “Ja, dat waren er al een paar. Het Wereldkampioenschap in Sevilla in 1999 was het leukste en meest emotionele succes omdat het zo kort na de geboorte van mijn zoon Philip kwam. Ik had de hele wereld kunnen omhelzen. Ook de titel die ik in 1997 haalde na het duel met Wita Pawlitsch zal ik altijd herinneren.”

De DDR, waar Astrid Kumbernuss opgroeide heeft voor haar geen nare herinneringen. “Ik ben een kind van de DDR. De basis van mijn succes werd daar gelegd. De DDR was perfect voor mij, ik kon mijn sport doen en naar school gaan”, aldus de atlete.

De ommekeer van DDR naar Bondsrepubliek was voor Astrid een enorme ervaring. “Plots was er weer een volkslied. Ik zou liegen als ik zei dat ik me op mijn gemak voelde toen het volkslied opeens werd gespeeld toen ik het Europees kampioenschap 1991 in Split won. Voor mij was het belangrijk dat ik mijn sport kon voortzetten.”

Sport in combinatie met doping is een heet hangijzer als we de sportgeschiedenis van de DDR belichten. “Als je vanuit het DDR-systeem komt, wordt je onvermijdelijk geassocieerd met doping. De vragen blijven maar komen, ook al is het minder geworden. Ik moest tijdens mijn carrière talloze dopingcontroles indienen en kreeg twee gezonde kinderen”, aldus Astrid Kumbernuss.

Astrid Kumbernuss is een graag geziene sportvrouw in Duitsland. “Op roem heb ik geen invloed”, al vertelt ze. “Ik krijg regelmatig uitnodigingen voor tv-shows zoals het jungle camp, voor beroemdheden koken of in quizzen. Ik wil dit allemaal niet. Ik ben blij dat er nog steeds handtekeningenverzoeken zijn die zelfs per brief komen”, zo besluit de kogelstoter van SC Neubrandenburg.

Geef een reactie