Tatra had voertuig voor DDR-leiding moeten worden

Het Tsjechoslowaakse automerk Tatra had eigenlijk leverancier moeten worden van de auto’s waarmee de DDR-leiding zich verplaatste. Omdat het automerk door de leiding van Oost-Duitsland duur en technisch onbetrouwbaar werd geacht koos men voor de Zweedse Volvo.

De keuze voor Volvo was ietwat noodgedwongen. Men had liever in een Mercedes in Oost-Berlijn gereden, maar de klassenvijand was niet politiek correct. Dus kozen ze voor Volvo. Vanaf 1976 bestelde de DDR-overheid in totaal 135 exemplaren van de Volvo 264 TE, tegen een eenheidsprijs van maar liefst 100.000 Duitse mark. De uitgebreide limousines (TE stond voor Top Exklusiv, red.) werden eerst gebouwd door Bertone in Italië, later door het Zweedse Nilsson. De voorganger van de Volvo als auto voor de leiding van de DDR was de Russische Tsjaikovski. Deze deed het jarenlang goed in de DDR.

Erich Honecker ruilde eind jaren zeventig zijn Volvo in voor een Citroën. Honecker kreeg twee Citroëns CX 25 geschonken van het Franse automerk, omdat zij een vestiging in de DDR wilde krijgen.

Geef een antwoord