Palast der Republik weer te zien

Het ‘Palast der Republik’ is terug! Het is echter aanzienlijk gekrompen. ‘Erich’s Lampenladen’ staat nu op schaal 1:24 onder de televisietoren, waar de tentoonstelling ‘Little Big City’ is opgezet.

Het model is gemaakt uit multiplex en acryl: maandenlang werkten modelbouwers in Londen aan het ‘Palast der Republik’. Het model was gebaseerd op foto’s van het echte paleis, dat vanaf 1976 tot de sloop op de Schloßplatz stond (2008).

De paleisreplica is 3,5 meter breed, één meter hoog, één meter diep en weegt 60 kilogram. Het is te zien in het deel van de tentoonstelling dat Berlijn herdenkt ten tijde van de Berlijnse Muur.

Een oude kennis duikt op in het landschap met de militaire parade die de 40e verjaardag van de DDR markeert (7 oktober 1989). Erich Honecker en vrouw Margot staan als figuren op de tribunes. Tussendoor komt Gorbatsjov. Terwijl modeltanks op het voorplein rollen, bruisen andere beroemdheden in miniformaat in het midden.

Udo Lindenberg, die in 1983 in het paleis speelde, en Bruce Springsteen, die in 1988 voor 180.000 fans in de Weissensee rockte. “Dit zijn artistieke vrijheden die we eenvoudig laten zien met een knipoog”, zegt projectmanager Marcel Kloos (35). Dit omvat ook dat in de tentoonstelling, DDR-kosmonaut Sigmund Jähn voor ‘Konnopke’ in een ruimtepak staat en een currywurst eet.

Geef een reactie