Prestige DDR-trein wordt nog steeds gerenoveerd

In de jaren zestig van de vorige eeuw, wilde de DDR laten zien dat zij op het spoor kon concurreren. Een speciale trein verbond Berlijn met Praag en Wenen. Nu wordt het gebeuren gerenoveerd in Halberstadt.

De renovatie van een prestigetrein uit de DDR in Halberstadt, waarvan een deel zwaar beschadigd is door roest, is in volle gang. De trein verbond ooit Berlijn met Praag en Wenen. Vrijdag werd de vers gelakte machinewagen VT 18.16.10 op de gereviseerde draaistellen geplaatst. Bij de firma VIS Halberstadt werd de machinewagen tot ongeveer 2,60 meter omhoog gebracht en langzaam neergelaten totdat hij weer op eigen wielen stond. SVT Görlitz gGmbH wil de exploitatie van de trein veiligstellen en gaat ervan uit dat deze in het derde kwartaal van 2024 weer operationeel zal zijn. Er moeten speciale en charterreizen worden aangeboden. Tot die tijd is er nog veel te doen.

In de eerste stap moeten vijf wagons worden opgeknapt. Volgens SVT Görlitz GmbH bevinden ze zich allemaal in Halberstadt bij VIS. “De afgelopen 3,5 jaar hebben we dit zelf dusdanig voorbereid dat het benodigde specialistische werk nu uitgevoerd kan worden.” Dan zouden bijvoorbeeld wandbetimmeringen en zitjes zelf geplaatst moeten worden. En er is nog steeds een gebrek aan geld voor het project: “Hoewel we financiering hebben goedgekeurd van de federale overheid en de Vrijstaat Saksen, hebben we eigen vermogen nodig om toegang te krijgen tot deze fondsen. Onze eigen middelen vormen momenteel een grote uitdaging”, aldus een woordvoerder.

Geef een reactie