Tentoonstelling ‘Heavy Metal in de DDR’

Luider, harder, sneller – in de jaren tachtig fascineerde heavy metal jongeren over de hele wereld. Terwijl bands als Metallica en Iron Maiden in het Westen de podia veroverden, ontwikkelde zich in de DDR in het decennium vóór de val van de Berlijnse Muur en de hereniging een even energieke heavy metal scene, die op het Westen gericht was en door argwaan met argusogen werd bekeken.

De tentoonstelling ‘Heavy Metal in de DDR’ werpt een blik op het dagelijks leven van fans en bands: leren jassen en armbanden met studs, gitaren en platen vertellen over de muziek- en jeugdcultuur in de DDR in de jaren tachtig. Hedendaagse getuigen brengen de verhalen tot leven.

Inzichten
De samenhang van de heavy metal-scene, bijvoorbeeld tijdens concerten, was net zo goed een onderwerp als de uitdagingen waarmee de nogal apolitieke ‘metallers’ werden geconfronteerd in de omgang met het SED-regime. Intimidatie en toezicht door de Stasi maakten deel uit van het dagelijks leven. Met het toenemende succes van bands en radioshows als ‘Tendenz Hard bis Heavy’ op de jeugdzender DT64 werd heavy metal echter steeds meer getolereerd en kreeg de scene meer vrijheid.

Wat gebeurde er met de scène na 1989/90? En wat bleef er over van heavy metal in de DDR? De tentoonstelling opent een blik op het dagelijkse leven in Oost-Duitsland in de jaren negentig en 2000 en volgt de heavy metal-scene via omwentelingen, extremen en heropleving tot nu.

De tentoonstelling ‘Heavy metal in de DDR’ is te zien in Museum in der Kulturbrauerei in Berlijn van 19 maart 2024 tot en met 9 februari 2025.

Geef een reactie