EAST: Nieuw platform voor DDR-zaken

Op de Dag van de Duitse Eenheid op 3 oktober lanceren rbb en MDR het nieuwe label EAST. Het combineert documentairefilms en podcasts die relevant zijn voor de samenleving als geheel met een bijzonder Oost-Duits perspectief. De documentairefilms ‘EAST! – My Year in Lenzen/Zeitz’ geven de aftrap – zijn op 3 oktober te zien in de ARD-mediabibliotheek, maar ook op MDR-televisie en rbb-televisie.

De programmadirecteur van de rbb, Martina Zöllner: “rbb en MDR starten samen een nieuw programma-initiatief! EAST is een editie van bijzondere documentaires, documentaires en podcasts. Er zijn geen simpele waarheden – maar verschillende perspectieven op de werkelijkheid. EAST werkt niet met zachte focus, maar is een label voor de authentieke kijk en voor wat Oost-Duitse ervaringen inhouden. ‘Oost-Duits’ blijft bestaan ​​zolang de omstandigheden hier nog worden gekenmerkt door het onbetwiste verschil in levenservaringen.’

Jana Brandt, MDR-programmadirecteur bij de programmadirectie van Halle: “Het bijzondere aan dit project zijn de narratieve perspectieven. Ons doel is om ons te concentreren op een speciale Oost-Duitse kijk op kwesties die de samenleving als geheel aangaan. Met andere woorden, om nabijheid te creëren en begrijpelijkheid, om nieuwe perspectieven te tonen en “Om impulsen te geven aan heel Duitsland. Met onze focus op OOST willen we een toekomstgericht, eigentijds beeld schetsen dat het onderwerp thuisland en identiteit opnieuw onderzoekt en zich richt op debatbijdragen van het Oosten.”

Het Oosten is anders
EAST brengt films en podcasts samen die relevant zijn voor de samenleving als geheel met een speciaal Oost-Duits perspectief op tv, in de ARD-mediabibliotheek en in de ARD-audiobibliotheek. EAST komt van vandaag, kijkt naar morgen en vergeet gisteren niet. EAST draagt ​​bij aan debatten over actuele vraagstukken en zoekt een bijzondere kijk op onderwerpen die iedereen aangaan. OOST geeft het Oosten een stem. EAST is noch ‘Ossi’-bashing, noch oosterse transfiguratie. Het gaat niet om vooroordelen en idealisering. De focus ligt op herkomst, thuisland en identiteit en historische contexten, de DDR en recente transformatie-ervaringen en de nabijheid van Oost-Europa.

De inhoud van het nieuwe label begint met de twee documentaires: “EAST! – Mijn jaar in Lenzen/Zeitz”. Twee gemeentesecretarissen verhuizen voor een jaar naar Lenzen en Zeitz. De verhalen worden verteld door Anne Münch, die van Potsdam naar de provincie Brandenburg verhuisd, en door Maksym Melnyk, die opgroeide in Oekraïne en nu verhuist naar Saksen-Anhalt.

Foto: RBB

Geef een reactie