Twee kerstcadeaus uit de DDR die niemand meer nodig heeft

De kerstcadeaus uit de DDR zagen er anders uit dan de cadeautjes van nu. Welke niet meer gegeven worden, lees je hier.

Kerstmis is de viering van de liefde. Veel mensen uiten deze liefde door middel van goed (of minder doordachte) geschenken die ze bij deze gelegenheid aan hun geliefden en kennissen geven. Hoewel Kerstmis meer is dan alleen cadeautjes, maken ze al deel uit van de traditie – zelfs in de DDR. Maar tijden veranderen, en dat geldt ook voor de selectie van geschenken. We zullen je daarom laten zien welke twee kerstcadeaus uit de DDR vandaag niet meer onder de bomen van velen zullen liggen.

Tijden veranderen en dat geldt ook voor de keuze van geschenken. In dit artikel hebben we het dus vooral over de jongere generatie en hun cadeaugedrag als we zeggen dat bepaalde kerstcadeaus niet meer onder de boom komen. Voor de ‘jeugd van tegenwoordig’ geldt dus voor gaven het volgende: groter en beter dan ooit. Natuurlijk geldt dit, zoals eerder vermeld, niet voor alle mensen.

In de DDR waren er altijd cadeaus die moesten proberen de kneleconomie op te vangen en mensen blij te maken met kleine dingen. Tegenwoordig is er echter bijna alles in overvloed voor veel bevolkingsgroepen, waardoor sommige kerstcadeaus uit de DDR overbodig zijn geworden.

We laten jullie nu kennismaken met twee geschenken uit dit vervlogen tijdperk die vandaag de dag niet meer nodig zijn of in veel gevallen gewoon niet onder de kerstboom zullen belanden – om verschillende redenen.

Het Westerse pakket
Zoals eerder vermeld, kampte de DDR met een tekorteconomie. Bij het kopen van geschenken was het nooit zeker wat je precies zou krijgen en of je misschien zelfs het object van verlangen met anderen kon ruilen. Dienovereenkomstig legden ze vaak hun handen op, naaiden, haakten of knutselden.

Waar veel DDR-burgers echter altijd blij mee waren, was het Westerse pakket, dat gevuld was met goederen van andere kanten van de Muur. Want in de BRD waren er veel dingen waar de DDR-burgers alleen maar van konden dromen. Tegenwoordig zijn deze geschenken natuurlijk niet meer nodig, omdat de verdeling in Oost en West al lang niet meer bestaat en we in een consumptiemaatschappij leven waar alle producten overal te koop zijn.

Een typemachine
Een typemachine was toen hèt cadeau, vooral voor oma en opa. Tegenwoordig belandt dit geschenk uit de DDR waarschijnlijk alleen nog maar onder kerstbomen van mensen die de nostalgische waarde van deze technologie waarderen – en het ziet er ook chic uit als decoratie.

Maar dit kerstcadeau heb je op zich niet nodig, want in plaats van typemachines hebben we nu laptops waarop de toetsen veel makkelijker in te drukken zijn dan op een goede oude typemachine – en het verwijderen van bepaalde, misschien verkeerd gespelde woorden is ook veel makkelijker.

Bepaalde kerstcadeaus uit de DDR worden simpelweg niet meer gegeven omdat ze niet meer nodig zijn. Tijden veranderen en dat geldt ook voor cadeau-ideeën en geschenken. Dit betekent echter niet dat sommige mensen deze dingen niet nog steeds weggeven en zich dus het DDR-tijdperk herinneren. Immers, ondanks alle dieptes was dit ook een iconische tijd.

Geef een reactie