Trabi & Co.: De verrassende comeback van de DDR-auto’s

Trabis en Wartburgs bepaalden het beeld in de straten van de DDR. Na de hereniging zijn ze grotendeels verdwenen. Maar de cultauteurs beleven een verrassende comeback – hoe komt dat?

Er rijden weer meer DDR-auto’s van het type Trabant en Wartburg over de Duitse wegen. Volgens het Kraftfahrtbundesamt neemt het aantal al jaren toe. Volgens de laatste beschikbare cijfers waren er op 1 januari 2022 in het hele land 39.342 voertuigen van de cultwagen uit Zwickau geregistreerd. Volgens deze gegevens zijn er alleen al in Saksen meer dan 10.000 mensen op pad – meer dan waar dan ook in Duitsland. Brandenburg behaalde de tweede plaats met ongeveer 6.300 Trabis, gevolgd door Thüringen (5.700).

De eerste Trabant rolde op 7 november 1957 bij VEB Sachsenring Automobilwerke van de band. Er werden ruim drie miljoen exemplaren geproduceerd voordat de productie in 1991 stopte. In 2010 telde de Federal Motor Transport Authority ongeveer 34.800 geregistreerde auto’s in heel Duitsland. Zelfs beroemdheden als de Hamburgse bouwmagnaat Dieter Becken rijden nu in “racekarton” , zoals fans ook wel de Trabi noemen.

Een reden voor de populariteit is dat velen zich met de auto aan hun verleden herinnerden, zei de voorzitter van de Zwickau Trabant Club, Thomas Winkelmann. “Vandaag de dag heeft de auto een heel andere waarde dan 20 jaar geleden en is nu aangekomen in de klassieke autosector.” Reserveonderdelen zijn nog steeds beschikbaar, zegt Winkelmann. “De gebruikelijke slijtdelen worden nog steeds vervaardigd.”

De ooit in Eisenach geproduceerde Wartburg is nog af en toe in het straatbeeld te zien. Volgens actuele cijfers zijn er 8.726 voormalige DDR-middenklassers geregistreerd, de meeste in Saksen (2.058). De statistieken van 2010 lieten nog 7700 voertuigen zien.

In 1955 werd in de automobielfabriek Eisenach de eerste Wartburg gebouwd onder de aanduiding 311. In totaal rolden er zo’n 1,2 miljoen voertuigen van dit merk van de lopende band. De productie werd stilgelegd in 1991.

Maar niet alleen auto’s uit het DDR-tijdperk zijn populair. Vooral in het oosten van Duitsland rijden er nog veel Simson bromfietsen rond. Volgens het Kraftfahrtbundesamt zijn er meer dan 20.500 tweewielers geregistreerd. Ze werden ooit gebouwd in de Zuid-Thüringse stad Suhl. De bussen van het type DDR Ikarus zijn daarentegen een zeldzaamheid: slechts meer dan 30 hebben officiële toestemming om op de weg te rijden.

Geef een reactie