Riccardo Ehrman stelde niet toevallig beroemde vraag rondom opening DDR

Dat de Berlijnse Muur op 9 november 1989, vandaag exact 33 jaar geleden, viel, kwam mede doordat de Italiaanse journalist Riccardo Ehrman de welbekende vraag aan DDR-politicus Günter Schabowski stelde: ‘Wanneer wordt de nieuwe regeling van kracht?’ Hierop rommelde Schabowski tussen zijn papieren en meldde: ‘Sofort, unverzüglich (onmiddellijk)’. Het vervolg is bekend. Maar waar haalde Ehrman die vraag vandaan? De Italiaan meldde jaren later dat een topfunctionaris van de SED hem deze vraag zou hebben ingefluisterd.

De Italiaanse journalist die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed, zal het zelf niet meer kunnen vertellen. Feit is dat mede dankzij deze vraag heel Oost-Duitsland in rep en roer kwam. De persconferentie waar Ehrman de bekende vraag stelde, werd immers rechtstreeks op de Oost-Duitse televisie uitgezonden. De grenswachten waren door deze actie volkomen verrast en wisten enige tijd niet wat te doen. Na een tijd openden ze de poorten. Een groot volksfeest barstte los. De Val van de Muur was een feit.

Riccardo Ehrman werkte voor het Italiaanse persbureau Ansa toen Oost-Duitsers in opstand kwamen tegen hun afbrokkelende communistische regering. Wekenlang waren demonstranten in Leipzig de straat opgegaan om het recht op vrijheid van meningsuiting en onbeperkt reizen te eisen.

Ehrman zelf meldde enkele jaren geleden in het Duitse dagblad Die Zeit dat hij zijn beslissende vraag een uur voor aanvang van de persconferentie telefonisch kreeg ingefluisterd door een topman van de SED. Wie die functionaris was wilde hij niet zeggen. De Duitse krant Spiegel Online beweerde enige tijd later dat het vermoedelijk Günter Pötschke, een hoge functionaris van de Allgemeiner Deutscher Nachrichtendienst (AND), was die Ehrman de vraag influisterde, zo meldt Historiek.

Geef een reactie