Herdenking slachtoffers Stalinistische Terreur

Zaterdag 29 oktober heeft de Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur op de Steinplatz in Berlijn-Charlottenburg de slachtoffers van de Stalinistische Terreur herdacht ter gelegenheid van de vandaag te houden herdenkingsdag voor de slachtoffers van de politieke onderdrukking in de Sovjet-Unie.

Ongeveer 923 burgers werden tussen 1950 en 1953 in Duitsland door de geheime politie van de Sovjet-Unie gearresteerd, door militaire Sovjettribunalen volgens willekeurige paragrafen veroordeeld, naar Moskou gedeporteerd en daar doodgeschoten. De as van de vermoorde mannen en vrouwen werd begraven op de Moskouse begraafplaats Donskoye. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw heeft de Russische Federatie de veroordeelden gerehabiliteerd. Zaterdag werden de namen van slachtoffers uit Saksen-Anhalt voorgelezen, evenals die van vele anderen uit Moskou en Sint-Petersburg.

Anke Giesen van Memorial Deutschland heette de aanwezigen welkom en benadrukte dat Memorial Moskou duizenden lotgevallen van door de geheime politie van de Sovjet-Unie vermoorde personen heeft onderzocht. De mensenrechtenorganisatie in Moskou werd bijna een jaar geleden in Rusland verboden. Haar leden en aanhangers staan bloot aan vervolging en repressie door de Russische autoriteiten.

Geef een reactie