Wat is er zo slecht aan ingeblikte Soljanka in DDR-uitstraling?

Vooral in het Oosten van Duitsland kopen mensen nog steeds graag soljanka, jachtworst en ander voedsel dat door hun inrichting aan de DDR doet denken. De Bundesstiftung Aufarbeitung die SED-Diktatur bekritiseert supermarkt REWE die deze producten inclusief DDR-logo weer op de markt brengt.

Vanuit het oogpunt van de Bundesstiftung Aufarbeitung die SED-Diktatur wordt de SED-dictatuur gebagatelliseerd met nostalgische producten uit de DDR op de markt. Stichtingsdirecteur Anna Kaminsky uitte dinsdag kritiek op supermarktketen Rewe. De Oost-Duitse supermarkten van de retailgigant bieden ‘conserven in DDR-decor, compleet met hamer en kompas’.

Dergelijke producten van Soljanka tot Jagdwurst zijn ook verkrijgbaar in gespecialiseerde online winkels, op verkoopbeurzen en op grote online marktplaatsen. Kaminsky benadrukte dat het deel moet uitmaken van de culturele herdenkingsconsensus van het verenigde Duitsland om het onrecht van de communistische dictatuur niet te bagatelliseren en de slachtoffers van het SED-regime met waardigheid te herdenken.

In een verklaring verwees Rewe naar de fabrikanten van de conserven en legde uit dat de winkels de producten op verzoek van de klanten vervoerden. In de Oost-Duitse deelstaten is de vraag naar producten en recepten uit de periode voor de hereniging nog steeds groot.

De Bundesstiftung Aufarbeitung werkt aan de geschiedenis van de SED-dictatuur en heeft als taak het proces van Duitse eenheid te begeleiden. Kaminsky herinnerde eraan dat het staatswapen van de DDR met hamer en kompas in een korenkrans hèt symbool was van de SED-dictatuur.

Geef een reactie