Jürgen Lenz reed met oude DDR-brommer door half Duitsland

Jürgen Lenz maakte met zijn oude ‘Simson’ DDR-brommer een grote reis. In totaal legde de inwoner van Torgelow 1.564 kilometer achter elkaar af op de tweewieler. Het is Lenz zo goed bevallen dat hij in zijn hoofd al plannen maakt voor een nieuwe tocht.

“Eigenlijk is er niet veel te melden, want alles verliep vlot”, lacht Jürgen Lenz. Hiermee bedoelt de inwoner van Torgelow dat zijn ruim 1500 kilometer lange tocht met zijn DDR-bromfiets door Duitsland probleemloos is verlopen. Natuurlijk was de 64-jarige voorbereid op eventuele pech, hij plande zijn tour door Duitsland immers niet alleen zorgvuldig, maar verzekerde zich ook van voldoende reserveonderdelen.

“Behalve een motor had ik bijna alles bij me”, meldt de Simson-fan, die zijn Schwalbe op de eerste etappe meenam naar de Simson-meeting in Suhl. Hier, bij de geboorteplaats van de Simson-voertuigen, stonden al zijn maatjes van de tweetaktbrigade te wachten, wiens transportvoertuig ook de zelfontworpen en zelfgebouwde slaapwagen voor zijn iconische Schwalbe had geladen. “Ik wilde niet de hele toer met de aanhanger rijden”, legt de bromfietser uit. In Suhl genoot hij echter van het feit dat zijn ongewone slaapconstructie veel bezoekers trok. “Er waren hier veel goede gesprekken”, herinnert Jürgen Lenz zich, die de nieuwsgierige en enthousiaste technologiefans graag vertelde hoe lang hij sleutelde, schroefde, probeerde, weggooide en nog eens schroefde totdat alles paste.

Elk detail – of het nu staaf, oog of haak is – heeft een functie. In een mum van tijd is de slaapplaats klaar. “Ik kan overal staan, zelfs op beton”, zegt Jürgen Lenz. Hij ontwierp alles zo dat er geen ankers, haringen of koorden nodig zijn als hij uiteindelijk de klamboe en het zeildoek over de slaapwagen spant. “Er is zelfs ruimte voor een tafel, campingstoel en een koffer met een fornuis en de belangrijkste voorzieningen”, zegt Jürgen Lenz, die eerlijk moet toegeven dat het rijden in de bergen erg veeleisend en vooral onbekend was voor hem en zijn tweetaktlegende.

Na 570 kilometer en een rit van 12 uur op de eerste etappe van Torgelow naar Suhl, na duizenden andere ‘geboorteplaatsrepatrianten’ te hebben ontmoet, vertrok de Simson-vriend niet zoals zijn maatjes terug naar West-Pommeren, maar rammelde hij door naar Külsheim, 184 kilometer verderop. Van daaruit vervolgde hij twee dagen later 396 kilometer naar het Harzgebergte, waar hij familieleden bezocht.

Na precies 1564 kilometer, 35 uur pure rijtijd en een brandstofverbruik van 57 liter bereikte de Torgelower na een week trots en enorm blij zijn thuisgarage. “Ik heb mijn zomertour en mijn droom vervuld”, zegt hij, terwijl de volgende wens al door zijn hoofd spookt.

“Misschien is iemand net zo gek als ik?” vraagt ​​Jürgen Lenz, die zich kan voorstellen om met de juiste tweetaktbegeleiding naar de Noordkaap te rammelen.

Geef een reactie