Overhandiging van Stasi-informatieborden

Een nieuw informatie- en begeleidingssysteem met geschiedenisborden bevindt zich nu in het Stasi-hoofdkwartier. Dit omvat 21 digitale en analoge borden op de binnenplaats van het voormalige Stasi-hoofdkwartier, in de omliggende straatruimte en op de aangrenzende Roedeliusplatz. De borden geven een overzicht van de geschiedenis van het gebied, geven informatie over het huidige gebruik van de gebouwen en maken het makkelijker om je weg te vinden op het grote terrein. Het project is een samenwerking tussen het Stasi-documentenarchief in het Federaal Archief (Barch), de Berlijnse Campus für Demokratie-vertegenwoordiger voor de verwerking van de SED-dictatuur (BAB) en het district Berlijn-Lichtenberg. De voorlopige totale kosten bedragen circa 438.000 euro. De looptijd van het project is ongeveer twee jaar. De ontwikkeling van de inhoud op de borden werd ondersteund door maatschappelijke organisaties. Het systeem wordt aangevuld met een online rondleiding die met QR-codes ter plaatse kan worden opgeroepen.

“Het bewegwijzeringssysteem is een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling van het Stasi-hoofdkwartier, Campus voor democratie”, legt Alexandra Titze, vice-president van het Federaal Archief, uit. “Het maakt de site tastbaarder voor bezoekers en toont een andere kracht van de campus: de samenwerking van veel verschillende actoren uit de staat, de federale overheid en het maatschappelijk middenveld.”

“Een plek die zo politiek bezet is, moet in zijn uniekheid worden behouden en voor mensen zichtbaar worden gemaakt”, zegt Andreas Geisel, de Berlijnse senator voor stadsontwikkeling, bouw en huisvesting. Ik wil dat zoveel mogelijk van het gebouw en de historische inhoud wordt gebruikt. Plekken als de ‘Campus voor Democratie’ zijn van nationaal belang. Het ontwerpen ervan is een veeleisende taak in termen van stedenbouwkundige ontwikkeling en bouwcultuur. Om deze reden heb ik besloten om het huidige ontwikkelingsplan op rijksniveau te brengen en verder te laten verwerken door de Eerste Kamer voor Stedelijke Ontwikkeling, Bouw en Wonen.”

Katrin Budde, voorzitter van de Bondsdagcommissie voor Cultuur en Media: ” Bij de wijziging van de Stasi -archievenwet is rekening gehouden met de taak om het bijzondere karakter en de symbolische waarde van de Stasi- documenten op de historische plek over te brengen. De campus voor democratie, deze belangrijke plek De herdenkingscultuur krijgt de aandacht en het respect die het verdient. Het nieuwe informatie- en bewegwijzeringssysteem, dat vandaag wordt gepresenteerd, is een belangrijke stap om nog meer bezoekers te trekken.”

De Berlijnse officier die verantwoordelijk is voor het verwerken van de SED-dictatuur, Tom Sello, is verheugd met de voltooiing van het project: “De nieuwe informatieborden maken het gemakkelijker om toegang te krijgen tot de speciale geschiedenis van de plaats en de diverse aanbiedingen ter plaatse. Ze tonen het grote potentieel van het gebied als herinnerings- en levendig centrum in Lichtenberg. Daarom is het belangrijk om de ontwikkeling van de campus voor democratie in een gezamenlijke inspanning van Berlijn en de federale overheid krachtig te bevorderen.”

Burgemeester van het district Michael Grunst zegt: “De campus voor democratie” moet nog meer een plek worden die onderwijs geeft over dictatuur en verzet en democratie bevordert en het Europese idee Democratie” wordt zichtbaarder in de publieke perceptie. De panels zijn het resultaat van een brede deelname proces. Ik wil graag iedereen bedanken die heeft deelgenomen.”

De opening vond samen met projectdeelnemers plaats voor het bezoekerscentrum van de Campus voor Democratie.

Het doel van het begeleidingssysteem is om iedereen die de site bezoekt een goede oriëntatie te bieden, te wijzen op actueel aanbod en het belang van de historische plek op een compacte manier over te brengen. Al in 1945 had het Sovjet-militaire bestuur individuele gebouwen rond Roedeliusplatz in beslag genomen en gebruikt voor hun repressieve apparaat. Vanaf 1950 organiseerde een constant groeiend aantal Stasi -medewerkers (laatst bijna 7.000) de bewaking en onderdrukking van de DDR vanuit het hoofdkantoor van het ministerie van Staatsveiligheid op het ongeveer zeven hectare grote terrein-Bevolking. Vanwege zijn dubbele geschiedenis van repressie, geeft de site met vele tientallen gebouwen op indrukwekkende wijze de mechanismen van dictaturen weer. De site is ook een belangrijke site van de vreedzame revolutie en de Duitse democratische geschiedenis. In januari 1990 braken Oost-Duitse demonstranten het hoofdkwartier van de geheime politie van de DDR binnen en namen uiteindelijk het belangrijkste machtsinstrument van de SED in beslag. Na maandenlange discussies werd de opening van de Stasi -dossiers resoluut bevorderd door in september 1990 het archief van de Staatsveiligheid te bezetten.

Geef een reactie