Oost-Duitsland heeft de economische kloof met West-Duitsland verkleind sinds de val van het communisme, maar loopt nog steeds achter

De val van de Berlijnse Muur bracht ingrijpende sociale en economische veranderingen met zich mee in het communistische Oost-Duitsland, en mensen aan beide kanten van de voormalige barrière zeggen dat de veranderingen die zich sinds 1989 hebben voorgedaan een positieve invloed hebben gehad op de levensstandaard in hun land, volgens een recent onderzoek van het Pew Research Center. Maar dat betekent niet dat het voormalige Oost- en West-Duitsland tegenwoordig economisch op gelijke voet staan.

Ondanks substantiële verbeteringen in de afgelopen decennia, blijft het voormalige Oost-Duitsland het voormalige West-Duitsland volgen op het gebied van belangrijke economische maatregelen, variërend van werkloosheid tot productiviteit, volgens een jaarlijks rapport van de Duitse regering over de ‘status van de Duitse eenheid’.

Hier is een blik op hoe de economische omstandigheden in het voormalige Oost- en West-Duitsland in de loop van de tijd zijn veranderd, hoe ze zich tegenwoordig verhouden en hoe mensen in de twee gebieden deze verschillen waarnemen. Alle bevindingen zijn gebaseerd op gegevens uit het rapport van de Duitse regering van 2019 en de recente enquête van het Centrum.

De werkloosheid is in het voormalige Oost-Duitsland aanhoudend hoger dan in het voormalige Westen . In 2018 bedroeg het gemiddelde werkloosheidspercentage 6,9% in de zes deelstaten van het voormalige Oost-Duitsland, vergeleken met 4,8% in de 10 deelstaten van het voormalige West-Duitsland. (In alle economische statistieken in deze analyse wordt Berlijn geteld in Oost-Duitsland, hoewel de stad tijdens het communisme werd verdeeld en niet direct vergelijkbaar is met andere delen van Oost-Duitsland.)

Oost-West-verschillen in werkloosheidscijfers lopen over demografische lijnen heen, inclusief leeftijd en geslacht. Onder mensen van 15 tot 24 jaar bedroeg de gemiddelde werkloosheid in het voormalige Oost-Duitsland in 2018 7,7%, vergeleken met 4,1% in het voormalige Westen. En terwijl 7,5% van de Oost-Duitsers in de leeftijd van 55 tot 64 jaar werkloos was in 2018, was het aandeel 5,3% onder West-Duitsers in dezelfde leeftijdscategorie.

Ondanks deze verschillen heeft het voormalige Oosten de kloof met het voormalige Westen de afgelopen decennia aanzienlijk verkleind. In het begin van de jaren 2000 was het werkloosheidspercentage in het voormalige Oosten ongeveer 10 procentpunten hoger dan in het voormalige Westen – bijna vijf keer het verschil in 2018.

Mensen in het voormalige Oost-Duitsland verdienen minder dan hun collega’s in het voormalige Westen
De totale vergoedingen, brutolonen en -salarissen en het besteedbaar inkomen (of na belastingen) zijn in het voormalige Oost-Duitsland lange tijd lager geweest dan in het voormalige Westen, volgens het rapport van de regering.

In 2017 bedroeg het beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking € 19.909 per jaar in het voormalige Oost-Duitsland – het equivalent van ongeveer $ 22.500 op basis van de gemiddelde wisselkoers van de euro in dat jaar . Ter vergelijking: het beschikbare inkomen in het voormalige West-Duitsland was € 23.283 per jaar, of ongeveer $ 26.300.

Anders gezegd, mensen in het voormalige Oost-Duitsland verdienden in 2017 86% van het inkomen na belastingen van hun West-Duitse tegenhangers. Dat percentage is de afgelopen jaren weinig veranderd, maar is veel hoger dan in 1991, toen het beschikbare inkomen per hoofd van de bevolking in het voormalige Oosten was slechts 61% van dat in het voormalige Westen.

Het voormalige Oost-Duitsland volgt het voormalige Westen in productiviteit
Het voormalige Oosten heeft een veel kleinere bevolking dan het voormalige Westen (ongeveer 16 miljoen mensen, vergeleken met ongeveer 67 miljoen), maar de productiviteit is ook lager wanneer gecorrigeerd voor bevolkingsverschillen. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking bedroeg € 32.108 in de voormalige Oost-Duitse deelstaten in 2018, vergeleken met € 42.971 in de voormalige West-Duitse deelstaten. De productiviteit in het Oosten was met andere woorden 75% van de productiviteit in het Westen per hoofd van de bevolking.

Vijf van de zes staten in het voormalige Oost-Duitsland – met uitzondering van de stadstaat Berlijn – hadden in 2018 een lagere productiviteit per hoofd van de bevolking dan de West-Duitse staat met de laagste productiviteit per hoofd, Sleeswijk-Holstein.

Het rapport van de regering wijst op verschillende mogelijke factoren voor de slechtere economische omstandigheden in Oost-Duitsland, waaronder het ontbreken van grote bedrijven die daar hun hoofdkantoor hebben.

“Vandaag de dag is geen enkel Oost-Duits bedrijf genoteerd aan de DAX-30, de belangrijkste beursindex van het land”, merkt het rapport op. “En bijna geen enkele grote onderneming heeft zijn hoofdkantoor in Oost-Duitsland. Veel Oost-Duitse bedrijven maken deel uit van West-Duitse of buitenlandse bedrijven.”

Hoewel de productiviteit per hoofd van de bevolking lager blijft dan die van West-Duitsland, heeft het voormalige Oost-Duitsland sinds de eenwording grote winsten geboekt. In 1991 bedroeg de productiviteit per hoofd van de bevolking in het voormalige Oosten minder dan de helft (43%) van de productiviteit in het voormalige Westen.

Duitsers in beide gebieden zeggen dat de levensstandaard in het voormalige Oosten die in het voormalige Westen nog niet heeft ingehaald
Ongeveer driekwart van de mensen in het voormalige Oost-Duitsland (74%) en ongeveer tweederde van de mensen in het voormalige Westen (66%) zegt dat het Oosten nog steeds niet dezelfde levensstandaard heeft bereikt als het Westen, volgens het recente rapport van het Centrum. enquête, die werd uitgevoerd onder representatieve steekproeven van volwassenen in beide gebieden als onderdeel van een grotere studie van Europa .

Mensen in het voormalige Oost-Duitsland zijn ook minder optimistisch dan hun tegenhangers in het voormalige Westen over een verscheidenheid aan maatregelen, waaronder de vraag of kinderen tegenwoordig financieel beter af zullen zijn dan hun ouders. In het voormalige Oosten zegt 42% van de volwassenen dat de volgende generatie beter af zal zijn, vergeleken met 50% in het Westen die dit zegt.

Geef een antwoord