Reis over Willy Brandts Oostpolitiek met Anja Fricke

Iedereen in de voormalige DDR was dol op Willy Brandt! ‘Willy Brandt ans Fenster’ riepen duizenden DDR-burger op 19 maart 1970 in Erfurt in de DDR. Een mooiere start kan men zich niet wensen als staatshoofd van de BRD door de DDR-burger. Een eerste gesprek tussen West en Oost. Brandt zocht toenadering naar het andere Duitsland. Dit betekende tegelijkertijd ook het verder in gesprek gaan met de toenmalige Sovjetunie. De DDR kon en wilde ook niet eigenmachtig beslissen. De veranderde situatie van toen de jaren 70 valt met nu te vergelijken. Ook nu moet Europa een nieuwe Oostpolitiek voeren.

Tijdens de reizen die men eerder met Anja Fricke ondernam gaat het veel over de DDR en wat er in die periode gebeurde. Tijdens deze korte reis naar Unkel en Koblenz richt men hun blik echter op West-Duitsland. Wat hield de Oostpolitiek in voor de BRD en DDR? Hoe werkte dat uit op de twee tegenoverstaande ideologieën van Sovjetunie en Amerika.

Reisprogramma:
Het programma wordt een korte, 2-daagse, reis naar Unkel. Dit stadje ligt aan de Rijn circa 20 kilometer ten zuiden van Bonn. Hier is het Willy Brandt Forum.

Ook is het deze reis de bedoeling in Koblenz het archief te bezoeken met de Stasi-archieven die hier te vinden zijn. Op de heen- en terugweg zal men de reis onderbreken voor een interessant bezoek.

Meer informatie is online te vinden.

Geef een reactie