Nieuwe openingstijden herinneringsmonumenten DDR

De Berlijnse monumenten welke onder de Stichting ‘Berliner Mauer’ vallen krijgen nieuwe openingstijden. Het gaat om de Gedenkstätte Berliner Mauer, Erinnerungsstätte Notaufnamelager Marienfelde, de infomobil bij de East Side Galery, Gedenkstätte Günter Liftin en het Parlament der Bäume gegen Krieg und Gewalt.

Gedenkstätte Berliner Mauer
De Gedenkstätte Berliner Mauer is een van de plekken waar je het meest realistische beeld krijgt van hoe de Muur eruit heeft gezien. Aan de Bernauer Straße in Berlijn vind je een lang stuk Muur dat grotendeels in originele staat is gebleven. Vanaf een uitzichtspunt kijk je direct op de Todesstreifen en een wachttoren welke nog in tact is.
Het Documentatiecentrum dat bij de Gedenkstätte staat, is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur.

Erinnerungsstätte Notaufnamelager Marienfelde
De Erinnerungsstätte Notaufnamelager Marienfelde is het centrale museum in Duitsland op het gebied van vlucht en vertrek uit de DDR. Tussen 1949 en 1990 verlieten ongeveer vier miljoen mensen de DDR naar West-Duitsland; 1,35 miljoen van hen passeerden het noodopvangcentrum in Berlijn-Marienfelde. De tentoonstellingen zijn van dinsdag tot en met zondag te bezichtigen van 10.00 tot 18.00 uur.

Infomobil East Side Gallery
De ‘East Side Mall’ is het bezoekerscentrum dat bij de East Side Gallery in Berlijn staat. De vier miljoen belangstellenden die jaarlijks langs de overgebleven Muur lopen, kunnen er informatie krijgen over de plek. De infomobiel staat aan de kant van de Spree bij de Oberbaumbrug en is van dinsdag tot en met zondag van 12.00 tot 18.00 uur geopend.

Gedenkstätte Günter Liftin
Het monument is vernoemd naar een van de eerste slachtoffers van de Berlijnse Muur: Günter Litfin. Het is gevestigd in een voormalige commandopost van de DDR-grenstroepen. Het monument bevindt zich aan het scheepvaartkanaal Berlijn-Spandau. De overgebleven uitkijktoren is een van de 280 torens die langs de Berlijnse Muur stonden. Vanuit het commandocentrum werden patrouilles georganiseerd en de bemanning van andere wachttorens werd bepaald. Op 24 augustus 1961 probeerde Günter Litfin te vluchten naar West-Berlijn, niet ver van de commandopost bij Kieler Eck en werd neergeschoten. De rondleidingen vinden plaats op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Parlament der Bäume gegen Krieg und Gewalt
Het Parlament der Bäume gegen Krieg und Gewalt is een herdenkingsplaats die op 9 november 1990 door actiekunstenaar Ben Wagin is opgericht voor de slachtoffers van de Berlijnse Muur. In november 2017 is het monument onder monumentenzorg geplaatst.
Rondleidingen vinden plaats op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Geef een antwoord