Voormalige gevangen gezocht bij Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen

Het tentoonstellingsteam van de Gedenkstätte Berlin-Hohenschönhausen heeft deze week bezoek gehad van de ‘Abendschau’. Er is een oproep gedaan voor hedendaagse getuigen, want men is op zoek naar voormalige gevangenen die in een van de ‘gevangenisarbeidseenheden’ in de voormalige Stasi-gevangenis hebben gewerkt.

De daar tewerkgestelde vrouwen en mannen moesten met hun arbeidsprestaties zorgen voor de bevoorrading en het onderhoud van het huis van bewaring van het DDR-Ministerie voor Staatsveiligheid (MfS). De vrouwen waren voornamelijk werkzaam in de keuken, als schoonmaakster of naaister. De mannen werkten onder andere als ambachtslieden en elektriciens, of waren verantwoordelijk voor het onderhoud van het Stasi-wagenpark.

In de bewaard gebleven keukenvleugel van de voormalige gevangenis zal tegen eind 2022 een tentoonstelling over het tot dan toe weinig onderzochte thema van de arbeiderscommando’s worden ingericht. Hiervoor heeft de gedenkplaats dringend de steun nodig van voormalige gevangenen: Welke ervaringen heb je opgedaan tijdens je verblijf in de gevangenis van Hohenschönhausen? Hoe herinner je je het werk, het dagelijkse leven en het samenleven bij de commando’s?

Met hun antwoorden op deze en andere vragen leveren hedendaagse getuigen een belangrijke bijdrage tot de opheldering van dit historische onderwerp.

Voormalige gevangenen worden verzocht via mail contact op te nemen. De organisatie geeft aan dat alles vertrouwelijk behandeld zal worden.

Geef een reactie