‘Scheiß Ossis’ en ‘Scheiß Wessis’: Die Toten Hosen en Marteria gooien vooroordelen in het rond

De wereld op zijn kop: een band uit Düsseldorf zingt ‘Scheiß Wessis’ en een rapper uit Rostock zingt ‘Scheiß Ossis’. Wat gebeurt er daar? Die Toten Hosen en Marteria hebben elk een nieuwe single uitgebracht, twee nummers die op de een of andere manier bij elkaar horen – zoals Oost en West.

“Wir scheiß Ossis, heut ziehen wir blank am FKK”, zingt Marteria in zijn ossi-partij, en natuurlijk huisvest hij naast nudisme ook Rotkäppchen-Sekt, asbest en aspic. Maar stelt ook: “Ja, we zijn van gisteren, maar wie heeft hier de Tesla-fabriek?”

Campino, zanger van Die Toten Hosen, doet hetzelfde voor het Westen. Hij zingt: “Wil je oesters en champagne? Kom naar ons naar het KaDeWe. Je kunt de kreeft in je Charité houden.” Steeds weer de regel ‘Wir scheiß Wessis waren schon lange vor euch da’, maar dan volgt het inzicht: “Trink kein’ Champagner mehr, nur noch Rotkäppchen-Sekt. Schmeckt gar nicht so schlecht.”

En ook Merteria komt tot de verzoenende conclusie: “Dit land, nog steeds twee delen. Laten we daar verandering in brengen, het is klote.” De nummers zijn niet agressief, maar ironisch en vol zelfspot.

Het idee om deze twee nummers samen uit te brengen ontstond toen Campino (59) een bezoek bracht aan zijn vriend Marten Laciny (39), oftewel Merteria.

Marteria: “’Scheiss Wessis’ was het eerste nummer, en toen zei Campi: Hé, als we dit nummer hebben, hebben we ook de andere kant van de medaille nodig. Dus je doet nu ‘Scheiss Ossis’. Ik moest er eerst even over nadenken, want ‘Scheiss Wessis’ komt mij als Ossi natuurlijk meer bekend voor, je komt het elke dag tegen. Het was erg leuk om plezier te hebben. Dat is tegenwoordig bij veel onderwerpen niet meer het geval.”

Campino vult aan: “Omdat we onszelf belachelijk maken, kunnen we ons een heel ander niveau van ongepastheid permitteren”, zegt de West-Duitse punkrocker. “Voor mij was het duidelijk: we gaan echt de boel opvrolijken als er het tegennummer ‘Scheiss Ossis’ komt.”

In een aanvullende verklaring, kort voor de release van de single, merkt Campino op: “Echter, we hebben de nummers drie maanden geleden geschreven en opgenomen, en de wereld was toen anders. Sinds Poetins aanvalsoorlog in Oekraïne is niets meer hetzelfde als voorheen en onze beide nummers lijken in de nieuwe context anders dan verwacht.”

Geef een reactie