Dit werd er geserveerd in een Mitropa-restaurant

Ben je ooit in een DDR-museum geweest? Dan ken je misschien het gevoel dat je krijgt als je een voorwerp ziet dat je kent uit het verleden, maar dat je al lang vergeten bent. Dit is wat er gebeurde met de auteur van deze website die enige tijd geleden een oud menu ontdekte van een Mitropa-restaurant in het Berlijnse Ostbahnhof. Herinnert u zich dit nog, weet u nog wat het destijds kostte en wat ‘Hoppel-Poppel’ is?

Het Mitropa-menu is jaren geleden op de website van het blog ‘Gastro LE’ geland. Er waren foto’s van een vergeelde brochure te zien waar het menu van Mitropa op stond afgebeeld. Een bekend ‘Mitropa’-restaurant waar de auteur van deze website ooit in 1989 net voor de val van de Muur kwam, bij ‘Bahnhofsgaststätte Berlin-Ostbahnhof’ was te zien.

‘MITROPA’ is de afkorting voor de volledige bedrijfsnaam ‘Mittel Europäische Schlafwagen- und Speisewagen-Aktien-Gesellschaft’ – een bedrijf dat slaap- en restauratierijtuigen op de spoorwegen, stationsrestaurants en snelwegservicegebieden exploiteerde. Het bedrijf zelf werd opgericht in 1916 en verdeeld tussen Oost en West in 1945. In het Westen richtte de Bundesbahn de ‘DSG’ (Duitse slaap- en restauratiewagenonderneming) op, in het Oosten zette de DDR de ‘Mitropa’ voort.

Er was ook zo’n restaurant op het Ostbahnhof – en wie de menukaart bestudeert, werpt een blik in het verleden. Het dateert uit 1959, daarom zijn de prijzen in DM (Deutsche Mark van de Duitse Centrale Bank) weergegeven. In de categorie ‘koude voorgerechten’ was er bijvoorbeeld een grote rollmops met tartaarsaus en broodjes voor DM 1,20, de Mitropa huisgemaakte rundvleessalade (gegarneerd) voor 2,05 euro en de eiersalade ‘van 2 eieren’ voor 1,95 DM.

Een grote kop bouillon met eiervla was verkrijgbaar voor DM 0,50, een boerenontbijt voor DM 1,90 en een portie ‘Hoppel-Poppel’ voor DM 2,30. Wat is dat? “Iedereen die opgroeide in de DDR weet dit. In blokjes van ongeveer 1 tot 2 centimeter gesneden bedstro, geserveerd met vanillesaus.” Op dit zelf te maken heb je de volgende ingrediënten nodig: 700 gram gekookte en geschilde aardappelen, 100 gram doorregen spek, 300 gram schnitzel, 120 gram boter, 2 uien, 8 eieren, zout en peper en peterselie. De aardappelen worden in schijfjes gesneden, het spek in blokjes gesneden en de schnitzel in plakjes. De aardappelen worden vervolgens gebakken in een grote pan en op smaak gebracht met zout en peper. Spek en schnitzel worden in een tweede pan gebakken en op smaak gebracht met peper en een beetje zout. Vervolgens worden aardappelen en vlees in één pan samengebracht. De eieren worden eroverheen gedaan.

Maar terug naar het Mitropa-menu: hier waren ook bordgerechten – zoals macaroni en goulash voor DM 1,80 – en roerbakgerechten, waaronder varkenssteak met paprikasaus op beboterde rijst voor DM 2,85. Een Wiener Schnitzel met ei, salade en gebakken aardappelen was al voor 3,05 DM en een portie Kasseler met aardappelsalade voor 2,30 DM en voor ‘na’ waren er pannenkoeken met appelmoes voor 1,90 DM of een bakje compote voor 0,60 DM.

Bovenal zijn de prijzen verbluffend. De prijzen waren toen wel wat anders. Er was ook een biertje voor een paar pfennigs. Tegenwoordig zijn de prijzen veel hoger – maar de kosten eromheen zijn ook anders. Ter vergelijk: Wat vroeger in de DDR voor 1,85 te krijgen was zou nu 18,50 euro kosten.

Geef een reactie