Nepnieuws: een DDR-vlag op de Olympische Winterspelen

Vorige week verspreidde zich online verkeerde informatie over een Oost-Duitse vlag op de Olympische Winterspelen.

Een foto die op sociale media circuleert, toont de DDR-vlag in een winterse omgeving. Maar de foto is niet, zoals beweerd wordt, gemaakt tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, maar drie jaar geleden – en op een andere locatie.

De claim circuleert op Facebook, Twitter en Reddit (hier, hier en hier). Alleen al op Twitter is het bericht al meer dan 350 keer gedeeld.

Een omgekeerde afbeeldingszoekopdracht toont echter aan dat de foto niet actueel is: de zoekopdracht leidt naar een bericht van een Facebook-gebruiker van 6 februari 2019. Een dag later plaatste dezelfde gebruiker nog een foto van de DDR-vlag en gaf ook de locatie: Canmore, Canada.

In 2019 wapperde de DDR-vlag tijdens de Biathlon World Cup in Canmore, zoals dit Facebook-bericht laat zien (Bron: Facebook; Screenshot op 14 februari: CORRECTIV.Factscheck)

De 2019 Biathlon World Cup vond plaats in Canmore. Duitse media berichtten daar al over de DDR-vlag (hier en hier). Volgens het rapport had de organisator opzettelijk de DDR-vlag gehesen ter herdenking van de Olympische Winterspelen van 1988, die deels in Canmore werden gehouden.

De DDR had hieraan deelgenomen en won meerdere gouden medailles. De foto die momenteel circuleert heeft niets te maken met de Olympische Winterspelen van 2022 in China.

Geef een reactie