Miljoenen voor de Stasi-documenten

De Verein Menschenrechtszentrum Cottbus gebruikt voornamelijk de oude gevangenis van de stad om informatie te verstrekken over politieke gevangenen die daar in de DDR gevangen zaten. De voorzitter van de vereniging, Dieter Dombrowski, die hier ooit zelf gevangen zat nadat hij er niet in was geslaagd de Republiek te ontvluchten, wil andere politieke gevangenen niet negeren. Tijdens rondleidingen wijst hij specifiek op Traute Lafrenz. Haar gevangenschap in Cottbus: eind 1944 tot begin 1945. Zij was de vriendin van Hans Scholl en zij is de laatste overlevende van de antifascistische verzetsgroep Weisse Rose. Uitgenodigd als expert om te praten met de cultuurcommissie van het deelstaatparlement, zei Dombrowski afgelopen week.

De deputaten zijn eigenlijk bezorgd over de integratie van de Stasi-administratie in het Federaal Archief, die zes maanden geleden plaatsvond. De vestiging Frankfurt (Oder), met zijn 43 medewerkers en elf kilometer aan dossiers, blijft behouden, melden archiefvoorzitter Michael Hollmann en zijn plaatsvervanger Alexandra Titze. In de oude penitentiaire inrichting in Cottbus wordt een nieuw bijkantoor ingericht. Elke laatste dinsdag van de maand is daar al een spreekuurafspraak. Het poortgebouw is bedoeld als een echt bijkantoor, maar moet eerst worden verbouwd en gerenoveerd. Er is een bedrag van een miljoen nodig. Dit brengt het Federaal Archief in verlegenheid, dat de Stasi-documenten eigenlijk gratis onder haar hoede zou moeten nemen.

Er zouden tien medewerkers moeten zijn voor de vestiging in Cottbus, zegt de Stasi-staatsvertegenwoordiger Maria Nooke – officieel en onhandig geformuleerd, zij is de vertegenwoordiger van de deelstaat Brandenburg voor het omgaan met de gevolgen van de communistische dictatuur. Tien medewerkers zou niet teveel gevraagd zijn. Mecklenburg-Voor-Pommeren heeft immers minder inwoners dan Brandenburg, maar heeft 86 medewerkers voor drie vestigingen van de Stasi-administratie. Op dit moment doen de 43 medewerkers in Frankfurt (Oder) het overleg in Cottbus.

Dieter Dombrowski van het Mensenrechtencentrum wil dat de stad, de staat en de federale overheid het poortgebouw als een gezamenlijk project zien. Helaas zou een ministerie in Potsdam hebben gezegd: “Als de federale archieven daar naar binnen willen, moeten ze ervoor betalen.” Dombrowski ziet de verhuizing van het bijkantoor als een “kans”. Welke rol speelden Traute Lafrenz en de acht andere vrouwen van de Witte Roos die gevangen zaten in Cottbus bij het concept van een Cottbus Stasi-recordarchief? “Laat zien welke mechanismen dictaturen gemeen hebben – of ze nu rood, bruin of iets anders zijn”, zegt Dombrowski, die tot 2019 lid was van het CDU-staatsparlement.

Christoph Poster, predikant van de Cottbus Oberkirche ten tijde van de hereniging, lid van de oppositie Neues Forum en strijdmakker in de Stasi Ontbindingscommissie, vertelt de Cultuurcommissie ook iets over de ‘verwevenheid van de nationaal-socialistische dictatuur en de SED dictatuur’. Pas toen parlementslid Isabelle Vandré (Die Linke) zich de ‘eigenheid van de Holocaust’ herinnerde, beweerden Nooke en Polster dat er geen twijfel bestond over het unieke karakter van de nazi-misdaden.

Geef een reactie