Klein feest bij eerste McDonald’s in de DDR

Brigitte en Manfred Voigt waren de eersten die een franchise aangingen op 21 december 1990 en een McDonald’s in hun woonplaats Plauen startten.

“We zijn trots op wat we hebben gemaakt. We hebben een geweldig team en met hen hebben we geweldige dingen bereikt. Het behoud en het creëren van banen is altijd belangrijk voor ons geweest”, benadrukken de twee Voigts in koor.

Op 21 december 1990, ‘precies om 13.45 uur’, opende de eerste McDonald’s in het Oosten op de Kloostermarkt in Plauen, waar vroeger een kastanje en een Bockwurst-kraam stonden. Brigitte, toen 41 en Manfred 51, die alleen de gele ‘M’ van de Westerse televisie kenden, hadden zich in het voorjaar van datzelfde jaar aangemeld als franchisenemers en waren uit een groot aantal geselecteerd. “We zijn trouwens het eerste, zo niet het enige getrouwde stel onder de franchisenemers van McDonald’s”, zegt Manfred Voigt. Inmiddels is hun team uitgegroeid tot meer dan 140 medewerkers. 60 medewerkers kwamen er pas in september bij, toen de tweede vestiging in Plauen am Elster Park werd geopend, de eerste in Vogtland met een McDrive.

“Het jubileum van de Voigts heeft ook voor ons een speciale betekenis, want met hun eerste McDonald’s in het Oosten luidden ze ook de tijd in van de systeemgastronomie in de nieuwe deelstaten”, benadrukt Valerie Holsboer, managing director van de Bundesverbandes der Systemgastronomie (BdS). Ze was vanuit München gereisd met de advocaat van de Federale Vereniging, Ludwig Gascher, evenals de econoom en verantwoordelijk voor BdS public relations, Wolfram Sieg. “Als we naar alle jubilea van de leden van onze federale vereniging zouden gaan, zouden we alleen maar onderweg zijn. Maar met zo’n uniek jubileum waren we blij om in sneeuw en ijs naar het Vogtland te gaan en een prachtig feest te hebben meegemaakt”, aldus Valerie Holsboer.

De Bundesverbandes der Systemgastronomie is een werkgevers- en branchevereniging voor de industrie en verenigt 700 leden met 2500 restaurants in heel Duitsland. “Tot onze leden behoren de bedrijven zoals McDonald’s, Burger King of zoals ze allemaal heten, evenals de individuele franchisenemers. We sluiten cao’s af voor ruim 100.000 medewerkers. Al onze leden moeten gebonden zijn aan cao’s, want als federale vereniging willen we het werkgeversimago van de sector sterk uitdragen. En onze leden houden zich allemaal aan de cao’s”, legt de algemeen directeur uit.

Geef een reactie