Voormalige Stasi-gevangenis in Chemnitz wordt leer- en gedenkplaats

Een detentievleugel van de voormalige Kaßberg-gevangenis in Chemnitz zal in het najaar van 2022 worden omgebouwd tot een leer- en gedenkplaats. Een permanente tentoonstelling is bedoeld om het lot van politieke gevangenen te herdenken. Afgelopen week vond de eerste ceremonie plaats voor het project van 3,8 miljoen euro.

“Dankzij uitgebreide financiering van de Bondsrepubliek Duitsland, de Vrijstaat en de stad Chemnitz kan de leer- en gedenkplaats van de Kaßberg-gevangenis het toekomstige monument op de historische plek bouwen”, vertelt de voorzitter van de club, Jürgen Renz (47), die verheugd is met de start van de bouw.

Op ongeveer 1900 vierkante meter en vier verdiepingen zullen informatieborden, video’s en gereconstrueerde cellen in de toekomst herinneren aan de slachtoffers van politieke vervolging door de nazi’s, de Sovjet-geheime dienst en de Stasi. Daarnaast zijn er een buitentour, een café, speciale expositieruimtes en seminarruimtes gepland.

De nadruk ligt op de meer dan 33.000 gevangenen die tussen 1963 en 1989 werden vrijgekocht door de Bondsrepubliek DDR. Een van hen is Michael Schlosser (77).

De voormalige wagenparkbeheerder wilde in 1983 met een zelfgebouwd vliegtuig naar de BRD vluchten, maar werd verraden door collega’s op DDR-televisie.

Hij zat op de Kaßberg van oktober tot december 1984. “Voor mij was het de poort naar vrijheid, alleen de weg ernaartoe was rotsachtig en hard. Ik zat in een cel met vijf andere gevangenen. Het was erg krap.”

Burgemeester Sven Schulze (50, SPD) benadrukt hoe belangrijk het is om de misdaden van de dictaturen te gedenken met de plaats van leren en gedenkteken: “De Kaßberg-gevangenis was een plaats van onderdrukking van mensen, andere meningen en andere posities.”

Foto’s: Uwe Meinhold

Geef een antwoord