Terugkijken: Documentaire Koude Oorlog

Ter gelegenheid van de val van de Sovjet-Unie in 1991 heeft de NTR een documentaire uitgezonden waarin verhalen van gewone mannen en vrouwen achter het IJzeren Gordijn zijn opgetekend.

Dieter en Annemarie heten ze, het West-Duitse echtpaar dat in de jaren zeventig in Vlaardingen neerstrijkt. Gewone mensen die voorbeeldig integreren. Zij werkt in het ziekenhuis, hij in een drukkerij. Niets aan de hand, totdat de politie in 1979 een inval doet in hun flat. Dieter en Annemarie zijn geen West-, maar Oost-Duitsers en blijken al jaren te spioneren. Het omgekeerde verhaal is dat van de Nederlander Alex Waning. Hij wordt in 1979 samen met zijn West-Duitse vrouw in de DDR gearresteerd op verdenking van spionage. Maar waarom? In zijn Stasidossier leest Alex vele jaren later hoe het zit.

De documentaire wordt in vijf delen uitgezonden en zijn na uitzending via NPO Start terug te bekijken.

Geef een reactie