Voormalig noodopvangcentrum voor DDR-burgers in Gießen wordt een gedenkteken

De voormalige noodopvang in Gießen moet een monument van bovenregionaal belang worden. In totaal zijn in het verleden ruim 900.000 mensen uit de DDR in het opvangcentrum aan de Meisenbornweg aangekomen.

Voor bezoekers van de nieuwe leer- en herdenkingsplek in de voormalige noodopvanglocatie aan de Gießener Meisenbornweg begint bij de ingang een reis door de tijd. Het plan voor het monument, dat vanaf 2023 vooral bedoeld is om het belang van deze locatie voor vluchtelingen en emigranten uit de voormalige DDR te onderstrepen, voorziet in de ontmanteling van de bijbehorende gebouwen die in 1964 gerealiseerd werden, het jaar waarin het kamp officieel de status van de centrale federale alarmcentrale ontving als opvanglocatie. Op dit punt begint de grote geschiedenis van dit monument. Alexander Jehn, directeur van het Hessische staatscentrum voor politieke vorming, en Mathias Friedel, verantwoordelijk voor grensmusea en het in het reine komen met de SED-dictatuur in het staatscentrum.

De focus van de ontmanteling is het huis van de portier met een tolweg. “Destijds waren er bloembedden en een fonteinsysteem. Voor ons maakt dit deel uit van een belangrijke uitspraak over het systeem. Ze wilden de nieuwkomers immers een bijzonder gevoel geven”, zegt Jehn. Ook het monument van 17 juni 1953 wordt weer in beeld gebracht. “Dat was de centrale plek. We willen dit verhaal vertellen”, legt Friedel uit. In het verdere verloop van het gebied wordt de ontmanteling steeds minder. “We gaan geen Disneyland bouwen, we hebben het over een gedeeltelijke, authentieke sloop”, benadrukt Jehn. De focus zal liggen op gevelontwerp, verlichtingsarmaturen, ramen, trapleuningen, plinten, wanddecoraties en details zoals een voedselluik. “De focus op 1964 heeft ook het voordeel dat we alle bouwplannen van nu hebben”, voegt Friedel eraan toe. “De bezoekers die eerder in Gießen zijn aangekomen, moeten de plek herkennen en dingen vinden die hun verhaal vertellen.”

Het werk van de projectverantwoordelijken werd de afgelopen maanden gekenmerkt door uitgebreide planning, berekeningen en analyses. “We zijn blij dat we ondanks Corona alle deadlines hebben gehaald”, zegt Jehn.

Het enige smet is dat de plannen nog niet in Gießen zijn gepresenteerd en daarom ter plaatse weinig is gecommuniceerd. Dit zou moeten veranderen wanneer de volgende stap het plannen van de inhoud van de tentoonstelling is.

Aan de Meisenbornweg wordt ongeveer 5,5 miljoen euro geïnvesteerd door de deelstaat- en federale overheid voor bouwwerkzaamheden en de oprichting van het monument. Hiervan wordt alleen al 400.000 euro geschat voor digitale projecten. “We zullen de digitale golf van de afgelopen tijd in kaart brengen en hebben al essentiële gebieden van de plaats van leren en herinnering overgebracht naar de digitale realiteit van het leven. Deze moderniteit was belangrijk voor ons. Het zal niet langer een analoog apparaat zijn”, zegt Jehn.

In het poortgebouw komt een compacte tentoonstelling, gebouw 1 zal de administratie huisvesten en een gecombineerde ruimte voor evenementen en tijdelijke tentoonstellingen. In het aangrenzende gebouw zijn de permanente tentoonstelling en een café en museumwinkel te vinden. Dit wordt gevolgd door de leerlocatie met klaslokalen voor verschillende schoolklassen en, achterin, kamers voor het ‘Zeitzeugenmemorial’-project van het staatshoofdkwartier, waarin hedendaagse getuigen van de Duits-Duitse geschiedenis worden geïnterviewd en herinneringen worden gedocumenteerd.

“We willen niet alleen regionaal spelen met Gießen en hebben ons daarom zo gepositioneerd dat we niet slechts één schoolklas per dag kunnen ontvangen”, zegt Jehn. Het doel is om een ​​plek te vinden die mensen uit heel Duitsland trekt en van bovenregionaal belang is. “Ik zou blij zijn als we zouden beginnen met ongeveer 50.000 bezoekers”, zegt Jehn. Ter vergelijking: het Point Alpha-monument wordt jaarlijks door ongeveer 75.000 mensen bezocht en het Hadamar-monument door ongeveer 20.000.

De mogelijkheid voor Gießen is te danken aan het ‘landelijke unieke verkoopargument’ van de faciliteit, de centrale ligging en het museumlandschap met het Liebig Museum en Mathematikum in de buurt ‘niet buitensporig, maar nog steeds ambitieus’. Verdere redenen voor de beoordeling zijn de jeugdherberg, die vanaf 2024 op de site komt, en de verhuizing van de onderwijsacademie naar Giessen. Beiden zouden een positieve invloed kunnen hebben op het aantal bezoekers.

De sterkste reden is echter het buitengewone belang van de Meisenbornweg – niet alleen voor de Duits-Duitse geschiedenis. Gießen is een plek die staat voor het verwerken van de SED-dictatuur, maar ook voor de geschiedenis van de democratie, benadrukken degenen die verantwoordelijk zijn voor het project. “In Gießen heeft de federale regering een voorbeeld gesteld van democratisch samenleven door de burgers van de DDR aan te nemen. De Meisenbornweg is een toegangspoort tot democratie. En het in een visitekaartje voor de mensheid gieten”, zegt Jehn. Friedel voegt eraan toe dat de kern van het monument is om in het reine te komen met de SED-dictatuur, aangezien 900.000 mensen uit de DDR, waaronder bijna alle gevangenen die waren uitgekocht, hier arriveerden. Maar het is ook opwindend dat de positieve geschiedenis van de democratie ook kan worden aangetoond in de omgang met vluchtelingen, die na 1990 arriveerden. “Dit is ook een prachtig uniek verkoopargument van de toekomstige plaats van leren en herinneren.”

Geef een reactie