Voormalig SED-leider Egon Krenz verdedigt opnieuw de DDR

De voormalige DDR-topfunctionaris Egon Krenz blijft trouw aan zichzelf en verdedigt onwankelbaar zijn ingestorte staat. De 84-jarige heeft samen met de 98-jarige advocaat Friedrich Wolff een nieuw boek geschreven. Er staat: ‘Heb het niet over de rechtsstaat’. De bruisende politieke gepensioneerde Krenz wacht nu op het einde van de pandemie, hij wil op lezersreis gaan met het boek van Edition Ost, aldus een woordvoerster. Krenz, die in Dierhagen aan de Oostzee woont, is al ingeënt. Momenteel ondertekent hij de nieuwe publicatie met Wolff in zijn huis in de buurt van Berlijn.

Wolff zegt in het boek dat de DDR ‘de feitelijke rechtsstaat’ was vergeleken met de Bondsrepubliek. En Krenz merkt op: “De federale Duitse rechterlijke macht … heeft zijn klassenmandaat vervuld en bevestigt dat al onze vooroordelen gegrond zijn.” De auteurs droegen bij aan de ‘verwerking van de publicatie’, schrijft de uitgever.

Na het gedwongen aftreden van Honecker op 18 oktober 1989 nam Krenz korte tijd de macht over. De secretaris-generaal van de SED nam ontslag na de val van de Berlijnse Muur begin december 1989 met de volledige leiding van de SED. Begin 1990 werd hij uit de SED/PDS gezet. Krenz heeft verschillende boeken gepubliceerd over zijn kijk op de DDR. De voormalige topfunctionaris publiceerde in 2019 voor het laatst “Wij en de Russen”. Het boek werd in Berlijn aan oude kameraden aangeboden.

Na de val van de Berlijnse Muur verdedigde Friedrich Wolff ook Erich Honecker als advocaat in processen tegen de politieke beroemdheden van de DDR. In de DDR verdedigde Wolff in strafzaken ook degenen die betrokken waren bij de volksopstand van de DDR van 17 juni 1953. Bovendien was de advocaat lange tijd voorzitter van de Berlijnse balie.

Geef een antwoord