Nog 8.400 Wartburgs geregistreerd in Duitsland

Dertig jaar nadat de productie werd stopgezet, rijden er momenteel nog ongeveer 8.400 Wartburg-auto’s van de DDR in Duitsland op de weg. De registratiecijfers voor de auto, die tot 10 april 1991 in de voormalige autofabriek van Eisenach werd gebouwd, zijn sinds 2015 stabiel, met een licht stijgende lijn, na de sterke daling van de afgelopen decennia. Dat blijkt uit cijfers van het Kraftfahrt-Bundesamtes in Flensburg. Vanwege de coronapandemie werd onlangs nagedacht aan de productiestop en de sluiting van de autofabriek (AWE) in Eisenach.

Fans van de voormalige middenklasser uit de DDR hebben foto’s van hun voertuigen op internet geüpload of begonnen met individuele ritten. Een grote gezamenlijke excursie van de actieve clubs die de geschiedenis van de Wartburg levend houden was vanwege de coronapandemie niet mogelijk, zegt burgemeester Katja Wolf van Eisenach.

“Er zijn nog veel hedendaagse getuigen actief. Het Wartburg-DNA is er nog steeds in Eisenach,” zegt Wolf. Eisenach is tenslotte de op twee na oudste Duitse autoproductielocatie, met een traditie die meer dan 120 jaar teruggaat en die wordt voortgezet. Dat herinneren de Stichting en het Museum Automobile Welt Eisenach zich.

Volgens cijfers van het Kraftfahrt-Bundesamtes zijn de meeste van de Wartburgs met ongeveer 2.400 nog steeds geregistreerd in Saksen, gevolgd door Brandenburg en Thüringen met elk meer dan 1.500. Dertig jaar nadat de productie werd stopgezet, zijn het nu oldtimers. Volgens de cijfers van Flensburg waren tien jaar na de Wartburg-Aus nog 52.000 van deze DDR-voertuigen geregistreerd, in 2011 waren dat er nog maar 7.500.

De autotraditie in Eisenach wordt door Opel sinds het begin van de jaren negentig voortgezet. Autofabrikant Rüsselsheim bouwde een fabriek waarin de stads-SUV Grandland momenteel van de productielijn rolt. “De traditionele automobiellocaties in Oost-Duitsland hebben de omwenteling van de jaren negentig met verwondingen overleefd, maar de meesten zijn er nog wel”, zegt Wolfgang Tiefensee (SPD), de minister van Economische Zaken van Thüringen.

Geef een antwoord