Moederdag was de begin-periode van ‘Fleurop’

Natuurlijk werd Moederdag in de DDR officieel afgewezen, in plaats daarvan werd op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Moederdag werd nog wel gevierd – ook al was het niet gemakkelijk om aan bloemen te komen.

In plaats van Moederdag werd op 8 maart in de DDR Internationale Vrouwendag gevierd. De festiviteiten waren gericht op de onafhankelijkheid en gelijkheid van de werkende vrouw. Desalniettemin waren de vrouwen blij dat ze op Moederdag in privékring in de watten werden gelegd – koffie of ontbijt op bed kregen. Veel gezinnen in de DDR hadden ook de traditie om, naast het verplichte boeket, op de tweede zondag van mei geschenken aan moeders te geven. In die tijd konden moeders zich verheugen op een fles mokka-parel van de Freyburger Sektkellerei – let wel, dat was 2 cl! – of over een paar Hallor-ballen. Beiden leken meer op gebak en waren daarom des te geschikter om de waardering voor moeders uit te spreken.

Gesneden seringen uit het park of hun eigen tuin waren vooral populair in het oosten, omdat het gemakkelijk was om ze op Moederdag te krijgen. Het was moeilijker om een ​​officieel boeket te krijgen in de winkels van de DDR-bloemisten. Rozengroeten bleven meestal zoete dromen in de DDR. De bittere realiteit van de planeconomie was anders: afgezien van de door socialisten geïnspireerde anjers, de gerbera’s, die gemakkelijk en goedkoop te kweken waren, en de anthuriums, die meer geassocieerd werden met begraafplaatsen – ook wel bekend als ‘flamingobloemen’ – was er geen grote selectie snijbloemen te koop.

Degenen die verder van hun moeder woonden, vonden het nog moeilijker. Hoe moest de (bloemen) begroeting de moeder betrouwbaar, op tijd en in een passende vorm bereiken?! De oplossing was: ‘Blumenspenden-Vermittlungsvereinigung’. Nog nooit van gehoord? En toch weet je wat er bedoeld wordt, alleen dat je deze instelling niet kent onder deze oorspronkelijke naam, maar onder de naam ‘Fleurop’, die in 1931 werd geïntroduceerd. Een van de grondleggers van dit bedrijf kwam uit Erfurt: Lund Chrestensen. Zijn achter-achterkleinzoon Lars Chrestensen runt nog steeds een zaad- en plantenwinkel in Erfurt. Maar net als zijn over-overgrootvader moet ook hij de tekenen van de tijd implementeren en voldoen aan de wensen van de hedendaagse klanten.

In het internettijdperk is Fleurop niet meer wat het was. Het voormalige monopolie van Fleurop is al lang verleden tijd en het aantal klanten daalt. Desalniettemin vormen 50.000 partners in 150 landen nog steeds het grootste bloemenbezorgingsnetwerk ter wereld, waaronder een van de oudste bestaande Fleurop-winkels in Duitsland in Erfurt.

Geef een reactie