Controle op deelname aan Stasi: tijd is van essentieel belang

In de Oost-Duitse parlementen worden de parlementsleden na elke staatsverkiezing gecontroleerd op een mogelijk Stasi-verleden. Maar in Thüringen liepen de processen vast na de laatste verkiezingen. Nu is tijd van essentieel belang.

Ten slotte is de beoordeling van de parlementsleden voor mogelijke Stasi-samenwerking aan de gang, zegt Christian Herrgott, parlementaire vertegenwoordiger van de CDU voor de slachtoffers van de SED-dictatuur: “Als parlementaire fractie van de CDU zijn we tevreden dat het eindelijk is gebeurd. We wilden het proces eerder, natuurlijk, maar nu zijn we ervan overtuigd dat het eindelijk aan de gang is en dat de Commissie met haar werk kan beginnen.”

In december 2020 stemde het Thüringer deelstaatparlement ermee in om alle parlementsleden tijdens deze verkorte zittingsperiode te herzien. Maar toen werd nog aangenomen dat er in april nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden. Dat zou te weinig tijd zijn geweest voor een recensie.

Er worden echter pas in september verkiezingen gehouden. Ook dat is dichtbij, maar beheersbaar. Het is dus de hoogste tijd om met de herziening te beginnen, dringt er bij Peter Wurschi, de staatsvertegenwoordiger van Thüringen, op aan om in het reine te komen met de SED-dictatuur. Dat is de wettelijke basis. Hij vindt dat het staatsbestuur en het parlement verplicht zijn om wat ze zelf hebben aangenomen als wet uit te voeren. “Het is in ieder geval beter om snel te zijn dan te laat”, vraagt ​​Peter Wurschi.

Daartoe wordt vrijdag in het deelstaatparlement een commissie gekozen. Het omvat de voorzitter van het staatsparlement en vier andere leden. Eerder werd aan alle parlementsleden die op 15 januari 1990 de wettelijke leeftijd hadden bereikt, gevraagd om hun vroegere adres en persoonlijk identificatienummer uit het DDR-tijdperk in te dienen bij de administratie van het staatsparlement.

Dit geldt voor 34 van de 90 parlementsleden in de huidige plenaire vergadering. U wordt dan gevraagd om contact op te nemen met de federale commissaris voor Stasi Records .

Als er een Stasi-samenwerking is geregistreerd, moet de commissie beslissen over het individuele geval. Bovenal hadden de CDU en de FDP erop aangedrongen om sneller vooruitgang te boeken met het examen.

De president van de Landtag, Birgit Keller van die Linke, verzekert dat het werk snel is uitgevoerd.

Toch moeten de zaken nu doorgaan, zegt ze, met het oog op de nieuwe verkiezingen in september: “De wet bepaalt dat als parlementsleden geen lid meer zijn van het staatsparlement, het onderzoeksproces onmiddellijk moet worden beëindigd.” Snelheid is daarbij essentieel.

“Dit omvat ook de heroverweging van parlementsleden die al meermaals het deelstaatparlement zijn binnengekomen. Wat klinkt als dubbel werk is noodzakelijk”, legt Peter Wurschi uit: “Door de jaren heen worden nieuwe bestanden ontwikkeld en nieuwe bestanden gesystematiseerd, zodat ook nieuwe kennis kan worden gegenereerd.”

Hoe waarschijnlijk het is om alle 34 van de 90 parlementsleden te controleren, hangt af van hoe snel de federale commissaris voor Stasi-dossiers is met zijn cheque. In theorie zijn twee maanden realistisch, zegt Peter Wurschi.

Geef een reactie